Evropa v krizi? Brexit za to nemůže

Rok 2016 se přehoupl do své druhé poloviny, čímž zároveň začalo třetí čtvrtletí letošního roku. Analýza společnosti Stratfor nabízí přehled situace ve světě a událostí, které budou určovat světové trendy v tomto čtvrtletí.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Brexit hýbe světem

Analýza se domnívá, že jedním z hlavních témat, které budou určovat směřování světa ve třetím čtvrtletí roku 2016, bude bezpochyby britské rozhodnutí opustit Evropskou unii a jeho dozvuky, které podle analýzy svědčí o dezintegraci EU.

Ta ale podle ní nezačala s britským referendem, ale již v roce 2004, kdy se k EU přidalo deset nových zemí včetně České republiky. Spolu s ní se novými členy EU stalo Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Malta a Kypr.

„Symbolizovalo to éru bezprecedentní expanze EU a představovalo to dodržení slibu prosperity, která prodala evropský projekt v tolika státech, které jej byly až příliš ochotné přijmout, zejména ty, které byly po desetiletí pod nadvládou Sovětského svazu.“

„Evropská unie najednou měla o deset členů více, přičemž každý měl své vlastní priority, národní identitu, zákony, ekonomické odchylky a způsoby, jak je řešit. Jejich vstup vytvořil odlišnosti, které zkrátka nemohly být vyřešeny, protože od žádného státu nelze očekávat, že podřídí svou vlastní prosperitu blahu jiného státu,“ vysvětluje.

Německá noční můra

Odchod Velké Británie z EU byl pak podle ní nevyhnutelný. Podotýká například, že si Velká Británie od zbytku EU udržovala odstup a nebyla integrována tak, jako byly ostatní státy. V nadcházejících třech měsících proto země bude řešit zejména podmínky svého odchodu z EU.

To ale zároveň způsobí problémy pro Německo. „Odchod Velké Británie je pro Německo noční můrou. Členské státy ze všech koutů kontinentu budou předkládat své návrhy, jak přeměnit Evropskou unii tak, aby vyhovovala jejich jednotlivým zájmům,“ tvrdí.

To bude podle ní v případě států Střední a Východní Evropy představovat zejména snahu o získání některé moci od Bruselu zpět pod kontrolu národní vlády, zatímco Jižní Evropa bude chtít větší finanční integraci. To se ale naopak nebude líbit Německu, které se tak postupně začne Francii a Jižní Evropě vzdalovat.

Roztříštěnosti Evropy by podle analýzy mohlo využít Rusko, které by tak mohlo snadněji prosazovat své zájmy a pokračovat ve snaze snížit ekonomický tlak, který na něj Evropa vyvíjí. Pokročit by Rusko mohlo také ohledně dialogu se Spojenými státy o situaci v Sýrii.

Příprava na americké volby

Kvůli tomu, že právě letos se ve Spojených státech odehrají prezidentské volby, ale podle analýzy Rusko od USA žádné velké ústupky očekávat nemůže. USA pak zřejmě budou doufat, že nedávné usmíření mezi Tureckem a Ruskem povede na syrském bojišti k uklidnění.

Ohledně energetiky podle analýzy v nadcházejícím čtvrtletí svět nic drastického nečeká. Iránská produkce ropy dále poroste, což bude vyrovnávat pokles produkce ve Spojených státech.

Světové trhy ale budou i nadále pokračovat ve značné nestabilitě kvůli rozruchu, který vyvolalo rozhodnutí o brexitu. Ekonomická situace Číny je podle ní stabilní, ale politická situace a boj o moc by mohly v nadcházejících měsících vyvolat problémy.

V Jižní Americe pak lze očekávat uklidnění situace. Kolumbie bude pokračovat v demobilizaci a v Brazílii by měly skončit problémy ohledně odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové. Země by tak mohla pokročit k nutným úsporným opatřením.

Témata: evropa | Brexit | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky