Nejmocnější žena světa Angela Merkelová: Kdo čeká na její pád?

Bývá nazývána nejmocnější ženou světa, politická situace v Německu však nyní již kancléřce Angele Merkelové není příliš nakloněna. Dříve to pro mnohé bylo něco nemyslitelného, nyní podle průzkumů dvě třetiny obyvatel její země nechtějí, aby ve svém vládnutí pokračovala.

Angela Merkelová
reklama

Britský deník Guardian se zamýšlí nad tím, zda si to opravdu zaslouží. "Ano a zároveň vlastně ne. V těchto neklidných dobách nám možná bude její tichá a pevná ruka chybět," domnívá se novinář Michael White.

Připomíná, že se narodila v Hamburku jako dítě uprchlíků, což prý může být pro pochopení jejího přístupu klíčové. V příštím roce by byla zvolena počtvrté, brzy jí bude 62 let. Ačkoliv během své politické kariéry čelila mnoha potížím a dokázala nad nimi zvítězit, je otázkou, zda si dokáže poradit s těmi současnými.

Mnozí se již zamýšlejí nad tím, kdo by ji mohl v čele Německa nahradit. Podle některých to však téměř vypadá, že neexistuje její nástupce. Deník Politico nicméně přináší řešení. 

Za možného nového vůdce Křesťanskodemokratické unie a kancléře označují Jense Spahna (35). Tento mladý, konzervativní homosexuál a člen Křesťanskodemokratické by prý mohl být odpovědí. V současné chvíli je zástupcem ministra financí, Wolfganga Schäubla, od kterého se podle jeho slov prý může opravdu hodně naučit. Politico navíc uvádí, že ambice na post nejvyšší nikdy neskrýval.

Spahn mnohokrát tvrdě kritizoval příliš otevřenou imigrační politiku CDU, která se prý vydala příliš doleva, kolínské silvestrovské útoky a navíc se netají svojí homosexualitou. Svými názory by tak podle Politica mohl získat zpět některé voliče. "Je však spíš černým koněm. Spíše se hovoří o ministryni obrany Ursule von der Leyenové či Julii Klöcknerové, která je místopředsedyní strany," komentuje situaci deník.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky