Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polovina lidí si najde práci do měsíce. Jak jste na tom vy?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Situace na pracovním trhu v ČR je v současné době velmi příznivá – nezaměstnanost klesá na rekordní hodnoty kolem 6 % a je jednou z nejnižších v Evropě. Jak ale vypadá situace z pohledu lidí, kteří shánějí práci? Údaje pracovního portálu Profesia.cz ukazují, že více než polovina lidí, kteří hledají práci, ji najde do jednoho měsíce. Práci nejčastěji hledají prostřednictvím pracovních portálů a na doporučení známých.

„Hledání práce je stresující a naše zkušenosti z osobního kontaktu s uchazeči o práci říkají, že je velmi snadné v takovéto situaci podlehnout tlaku a ztratit víru ve své schopnosti, zejména pokud se nedaří najít nové zaměstnání již delší dobu,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „Proto je potěšující zjištění, že v současné době se podle našeho průzkumu daří více než polovině lidí v Čechách najít práci do jednoho měsíce. Navíc výsledky z našich sesterských portálů dokazují, že na Slovensku je situace podobně příznivá.“

Nedávný průzkum, který proběhl kromě České republiky i na Slovensku a v Maďarsku (na portálech Platy.cz, Platy.sk a Fizetesek.hu) ukázal, že téměř polovina Čechů a Slováků najde práci do 1 měsíce, v Maďarsku je situace o něco horší. Do 3 měsíců získá práci další necelá třetina ve všech 3 zemích, víc než půl roku hledá zaměstnání 7 % Čechů, 10 % Slováků a 11 % Maďarů. Při hledání pracovního místa neuspěla ani po 6 měsících v Čechách a na Slovensku 3 % respondentů, v Maďarsku 10 %. Zajímavé je i srovnání toho, jakým způsobem lidé práci hledají: to se poměrně liší u různých příjmových skupin. Zatímco lidé s nízkým hrubým příjmem nejčastěji našli práci díky doporučení známého nebo příbuzného (39 %), u zaměstnanců s vyššími výdělky častěji pomohly pracovní portály (50 %). Překvapivě málo respondentů v obou příjmových skupinách uvedlo, že našli práci prostřednictvím sociální sítě (nižší - 8 %, vyšší - 5 %). Způsob hledání práce se liší i podle dosaženého vzdělání: zatímco lidé s vysokoškolským vzděláním využívají při hledání práce nejvíce pracovní portály, doporučení známého nebo příbuzného preferují v nejvyšší míře ti, kteří mají středoškolské vzdělání bez maturity.

Témata:  práce lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy