Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sklizeň vinné révy bude v Evropě historicky nízká, ale kvalita hroznů vyšší

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vinnou révu v Evropě letos zasáhla sucha, krupobití a choroby. Patrně se blíží historicky nízká sklizeň. Kvalita hroznů bude ale i tak vyšší, napsala agentura Bloomberg.

Produkce v Itálii, Francii a Španělsku, které jsou hlavními evropskými producenty vína, klesne oproti předchozímu roku o 18 procent na 117,3 milionu hektolitrů, odhaduje zemědělská zájmová skupina COPA-COGECA. Nejvíce utrpěla úroda ve Francii, kde se předpokládá pokles produkce o třetinu poté, co úrodu zdecimovaly jarní mrazy a letní vlhkost.

"Bez ohledu na proměnlivost a nejisté klimatické podmínky je kvalita hroznů výrazně vyšší a je dobrým příslibem pro kvalitní vína," uvedla zájmová skupina ve svém prohlášení.

Jedinou evropskou zemí, kde by se úroda mohla meziročně zvýšit, je Portugalsko. V Německu se čeká přibližně stejná sklizeň jako loni.

Témata:  vinice víno

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.