ECRI: Americká ekonomika vstoupila do recese

Americká ekonomika podle tamního Economic Cycle Research Institute (ECRI) vstoupila do recese, nebo je přímo před jejím startem. Informoval o tom v noci na sobotu zpravodajský server MoneyMag.com (CNNMoney.com).

660
reklama

"Ta (recese americké ekonomiky - pozn. redakce) už buď právě začala, nebo je přímo před námi," uvedl podle zpravodajského serveru CNNMoney.com generální ředitel ECRI Lakshman Achuthan.

"Ale v tuto chvíli to je detail. Kritická zpráva je, že není cesty zpět. Budeme mít novou recesi," zdůraznil Achuthan.
 
Podle Achuthana všechny ukazatele nyní ukazují na nový hospodářský pokles v blízké budoucnosti.
 
Economic Cycle Research Institute se už několik let zabývá studiem ekonomických cyklů a na základě svých modelů a výpočtů se snaží predikovat blížící se recese. Na pravidelné týdenní bázi sestavuje tzv. U.S. Weekly Leading Index, který signalizuje, jakým směrem by se mělo vyvíjet americké hospodářství. Jde o předstihový ukazatel, jehož cílem je odhalit blížící se zpomalení hospodářského růstu či recesi.

Americké hospodářství si v druhém čtvrtletí letošního roku podle konečných odhadů polepšilo o 1,3 procenta. Analytici přitom očekávali, že budou data revidována na růst o 1,2 procenta. Předběžná data počítala s růstem jen na úrovni jednoho procenta, zatímco první bleskový odhad počítal s růstem na úrovni právě 1,3 procenta. Podle prognózy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) má americké hospodářství ve třetím čtvrtletí růst o 1,1 procenta, ve čtvrtém čtvrtletí by měla zpomalit na 0,4 procenta.
 
Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke bude v úterý mluvit v americkém Kongresu o tamní ekonomice. Očekává se, že přednese plány, jak podpořit americké hospodářství. Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka má Bernanke v záloze ještě několik možností, jak podpořit ekonomiku.

"Lze ovšem očekávat, že nyní Fed počká, jak zabere poslední opatření, tedy operace Twist spočívající v nákupu dlouhodobých státních dluhopisů a prodeji krátkodobých dluhopisů za účelem snížení dlouhodobých úrokových sazeb," řekl pro agenturu Mediafax Marek.
 
Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických v srpnu letošního roku stagnovala na úrovni 9,1 procenta. Podle Bílého domu by v letošním roce měla průměrně dosahovat 9,1 procenta, v příštím roce by měla mírně klesnout na devět procent. V pátek budou zveřejněné údaje o zářijovém vývoji nezaměstnanosti v USA, přičemž analytici zatím odhadují, že nezaměstnanost bude i nadále stagnovat.

Témata: USA | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky