Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nafta za 22 Kč. Ceny pohonných hmot jsou nejníž od roku 2003

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ceny pohonných hmot jsou na minimu. Nafta na některých čerpacích stanicích poprvé po 13 letech spadla pod hranici 23 korun. A motoristé jsou pochopitelně nadšení. Podle ekonomů stojí barel ropy 20 amerických dolarů a propad cen může pokračovat - dokonce až na polovinu.

Nafta za 22,90. Benzín o 2,60 dráž. Takové jsou ceny na nejlacinější pumpě v Libereckém kraji. A není nikdo z řidičů, kdo by si to nepochvaloval. Vždyť kdo jel předloni k moři, před hraničním přechodem tankoval do nádrže i za 42 korun.

"Nádherný ceny. Člověk může aspoň jezdit oproti tomu, když to stálo 40 korun," pochvaloval si jeden z oslovených řidičů. "Ještě o tři koruny a už to bude jak za komunistů," vtipkoval jiný. Další si ani nemohli vzpomenout, kdy natankovali za tak příznivou cenu a brali plnou nádrž.

"Takováto cena barelu ropy, která je v současnosti, byla naposledy v roce 2003, což je tedy 13 let a můžeme očekávat ještě další prolomen," myslí si Ivan Jáč, ekonom z Technické univerzity Liberec.

Blízko hranic už nastala i tzv. tankovací turistika. "Jezdí sem cizinci a z nich hlavně Němci," odpověděl na dotaz muž, který pracuje jako obsluha čerpací stanice. "Jsme z Gottmansdorfu, jen tady za hranicemi. I němečtí důchodci musí šetřit," prohlásila německá řidička.

Ceny ropy jsou velmi nízké. Ve světě se jí totiž vytěží víc, než se spotřebuje. Padly limity těžby a na propadu cen se nově podepsaly také zrušené sankce proti Íránu. "Pomocí zrušených embarg ze západního světa může dnes nabízet svoji ropu. A nebude se ničím omezovat," vysvětlil Jáč.

Pokud do hry vstoupí ještě Čína, která je významným odběratelem a může svou poptávku snížit, hrozí, že se trh s ropou může zcela zhroutit. A ceny mohou spadnout někam k roku 1998, kdy byl barel ropy za 10 dolarů. A z toho by čeští řidiči mohli mít ještě větší radost.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy