Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohonné hmoty v příštím týdnu zlevní. Situace v Rudém moři se totiž již nezhoršuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Komentář Lukáše Kovandy: Ropa Brent v posledních třiceti dnech zdražila o 5,6 procenta, ale většina tohoto zdražení je již v cenách pohonných hmot zahrnuta. V posledních čtrnácti dnech ropa naopak zlevňuje, o více než čtyři procenta. V příštích sedmi dnech by tedy měly mírně převažovat tlaky na zlevnění pohonných hmot v ČR.

A to i vzhledem k tomu, že kurs koruny k dolaru je od poloviny loňského listopadu poměrně stabilizovaný. Klíčovým důvodem zlevnění ropy je fakt, že nedochází k výraznějšímu vystupňování krize v Rudém moři, kde jemenští povstalci útočí na obchodní plavidla, včetně ropných tankerů.

Ta tak zhusta musí obeplouvat Afriku, aby se vyhnula Rudému moři, čímž pádem nemohou využít Suezský průplav. Přeprava ropy se tak prodlužuje a prodražuje. Nicméně nyní se zdá, že současná míra obtíží v Rudém moři je již v ceně ropy zaceněna, pročež její cena v posledních dvou týdnech klesá. V příštím týdnu by proto měly mírně zlevnit jak benzín, tak nafta u českých čerpacích stanic, a to v rozsahu 10 až 20 haléřů na litr.

Témata:  pohonné hmoty komentář

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.