Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohonné hmoty v příštím týdnu zlevní. Situace v Rudém moři se totiž již nezhoršuje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Komentář Lukáše Kovandy: Ropa Brent v posledních třiceti dnech zdražila o 5,6 procenta, ale většina tohoto zdražení je již v cenách pohonných hmot zahrnuta. V posledních čtrnácti dnech ropa naopak zlevňuje, o více než čtyři procenta. V příštích sedmi dnech by tedy měly mírně převažovat tlaky na zlevnění pohonných hmot v ČR.

A to i vzhledem k tomu, že kurs koruny k dolaru je od poloviny loňského listopadu poměrně stabilizovaný. Klíčovým důvodem zlevnění ropy je fakt, že nedochází k výraznějšímu vystupňování krize v Rudém moři, kde jemenští povstalci útočí na obchodní plavidla, včetně ropných tankerů.

Ta tak zhusta musí obeplouvat Afriku, aby se vyhnula Rudému moři, čímž pádem nemohou využít Suezský průplav. Přeprava ropy se tak prodlužuje a prodražuje. Nicméně nyní se zdá, že současná míra obtíží v Rudém moři je již v ceně ropy zaceněna, pročež její cena v posledních dvou týdnech klesá. V příštím týdnu by proto měly mírně zlevnit jak benzín, tak nafta u českých čerpacích stanic, a to v rozsahu 10 až 20 haléřů na litr.

Témata:  pohonné hmoty komentář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.