Plyn v příštím roce nezdraží, tvrdí odborník

Hostem pořadu Vaše téma byl tentokrát předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček. Vyjádřil se ke stavu pražského potrubí i celosvětových zásob, stejně jako ceně plynu.

Ilustrační fotografie
reklama

Marcela Škábová si do pořadu pozvala šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka, aby vysvětlil, z čeho se vlastně cena za plyn skládá nebo jak se bude cena plynu v dohledné době měnit.

"Cena plynu se skládá z ceny samotné komodity, která je určována trhem, a ceny za distribuci této komodity, která je regulována," vysvětlil Janeček. "Cenu komodity může ovlivnit ekonomická nebo politická situace, případně počasí," dodal.

Odborník se dotkl také stavu potrubí v hlavním městě. "Rozhodně není ideální, některé části jsou ze 30. nebo 50. let a určitě jste zaznamenali výbuch v Divadelní ulici před dvěma lety," uvedl. "Potrubí postupně vyměňujeme, ale distribuce je dlouhodobě podfinancovaná," stěžuje si šéf Pražské plynárenské.

I přesto považuje zemní plyn za bezpečný a spolehlivý. "Nebojte se plynu. Je to bezpečné médium a palivo 21. století," myslí si Janeček. "Mohu navíc uklidnit občany, že zdražení plynu nepředpokládáme, i přes konflikt na Ukrajině," ujistil.

Obecně je podle Janečka světových zásob plynu dost. "V současné době jsou potvrzeny zásoby na 150 let dopředu. Navíc nejsou na rozdíl od ropy zásoby zemního plynu tak dobře zmapovány a každou chvíli se objeví nový vrt," informoval Janeček.

Výhodný je také stlačený zemní plyn jako pohon dopravních prostředků. "Má samé výhody. Snižuje uhlíkovou stopu a zlepšuje životní prostředí. Taková auta jsou navíc úsporná a daňově zvýhodněná. A nehrozí takové riziko jako při použití LPG," ubezpečuje odborník.

Témata: energetika | zemní plyn

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky