Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stavebnictví pomáhají rekordní prodeje bytů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Jedním z tahounů celého stavebnictví zůstávají rezidenční developerské společnosti, což potvrzují i aktuální data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle nich se během října začalo v celé České republice stavět o 17,6 procenta bytů více než loni, celkem 2270 bytů. Výraznou zásluhu na tomto nárůstu mají hlavně nové bytové domy v Praze.

„Českému stavebnictví pomáhá hlavně bytová výstavba. Jen v Praze, která v rámci celé České republiky zaujímá dominantní podíl, developeři letos prodají rekordních 7000 nových bytů. To dá práci desítkám stavebních firem zaměstnávajících desítky tisíc lidí,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem bytové výstavby v České republice. 

Dobře rozjeté stavebnictví však může Korce v nejbližší době zabrzdit nepřátelská legislativa a systém stavebního práva, který je nejsložitější v celé Evropě. „Osobně ho označuji jako legislativní Kocourkov. Vše navíc zhoršila nedávná novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (takzvaná EIA), která může fakticky zmrazit nejen rezidenční development, ale výstavbu jako celek,“ upozorňuje Korec z EKOSPOLU. Tyto obavy podle něj potvrzují i aktuální data ČSÚ.

Celkově české stavebnictví zastavilo předchozí několikaměsíční růst, když v říjnu podle ČSÚ stavební produkce meziročně klesla, reálně o 1,3 procenta. Jde o první letošní pokles. Až do října celý sektor letos rostl a už druhým rokem se tak zvedal z výrazného propadu během poslední ekonomické krize.

Témata:  stavebnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy