Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko uvažuje o řízeném bankrotu

Řecko uvažuje o řízeném bankrotu

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos údajně sdělil tamním zákonodárcům, že existují tři různé scénáře budoucího vývojem kolem dluhové krize v zemi. Jeden z nich zahrnuje i řízený bankrot, kdy by držitelé dluhopisů odepsali 50 procent dluhu, informovala v pátek agentura Reuters.

Druhý scénář podle řeckého tisku počítá s neřízeným bankrotem země, který by měl ale podle mnohých politiků a ekonomů nedozírné důsledky. Již ve čtvrtek komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn tuto možnost vyloučil. „Nekontrolovatelný bankrot nebo odchod Řecka z eurozóny by vedl k obrovským ekonomickým i sociálním škodám, nejen pro Řecko, ale i Evropskou unii jako celek,“ sdělil Rehn s tím, že takový vývoj by měl negativní dopad i na světovou ekonomiku. „Nedovolíme, aby se to stalo,“ dodal.

Poslední alternativa údajně spočívá v plném naplnění závěrů summitu z 21. července, kdy lídři eurozóny odsouhlasili druhý záchranný balíček v objemu 109 miliard eur (2,7 bilionu Kč), do kterého by se na dobrovolné bázi měl zapojit i soukromý sektor.

List Ta Nea s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že Venizelos se obává komplikací v případě řízeného bankrotu. Podle ministra by bylo „nebezpečné požadovat“ odepsání 50 procent dluhu. „Vyžadovalo by to souhlas a koordinované úsilí všech,“ řekl prý Venizelos.

Mluvčí ministerstva financí sdělila, že tyto zprávy nemůže nijak komentovat. Mluvčí řecké vlády Angelos Tolkas ale řekl, že Atény se budou držet dohody s mezinárodními věřiteli. „My jsme si vybrali, aby Řecko zůstalo v srdci Evropy, a to díky implementaci rozhodnutí z 21. července,“ míní. „Velkou výzvou je zabránit jakékoliv platební neschopnosti či kolapsu země,“ dodal.

Spekulace o bankrotu se vyrojily v pátek, tedy ve stejný den, kdy ratingová agentura Moody's snížila o dva stupně uvěrové hodnocení osmi řeckých bank.

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:04

27. dubna 2024 15:57

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy