Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika posiluje, lidé se nebojí utrácet

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

I v září kdy bylo o jeden pracovní den méně, prodeje v tuzemských obchodech výrazně rostly. Chuť českým spotřebitelům rozhodně nechybí a tak v září v obchodech reálně utratili o 5,1 % více než loni. Když připočteme i auta, tak růst dokonce dosáhl 7 %. Po zohlednění nižšího počtu pracovních dní jsou samozřejmě růstová tempa ještě vyšší. Informace přináší Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Za rostoucími nákupy českých domácností můžeme hledat především jejich příznivou náladu, která se odvíjí od klesajících obav z budoucnosti. Roste zaměstnanost a současně výrazně klesá nezaměstnanost, konečně začínají růst i mzdy a v neposlední řadě ceny v obchodech z velké části stále klesají.

Zájem spotřebitelů se přitom nijak významně nemění. Levnější pohonné hmoty lákají k vyšším nákupům, atraktivní je stále i elektronika a v neposlední řadě se domácnosti vrhly na obnovu vybavení svých bytů a domů.

Opomenout nelze ani pokračující boom internetových obchodů, jejichž tržby tentokrát vyskočily o 17,2 %. Od začátku roku jsou již vyšší o více než pětinu. Spotřebitelé tak minimálně z pohledu komfortu nakupování mění své preference a udržují boom tohoto odvětví v chodu.

Jak už naznačila i čísla z předchozích měsíců, spotřebitelská poptávka zůstává jedním z hlavních motorů ekonomického růstu. Předpokládáme proto, že si česká ekonomika udržela velmi silné – více než čtyřprocentní – tempo i ve třetím čtvrtletí.

Naproti tomu ani rychlý růst ekonomiky spolu se spotřebou nevytvářejí cenové tlaky, které by inflaci konečně dotlačily k dvouprocentnímu cíli ČNB. Stále existuje výrazný nadbytek poptávky respektive výrobních kapacit, stále klesají výrobní ceny díky levnějším energiím a ani konkurence obchodníků rozhodně neklesá. A to nás v této nákupní atmosféře čekají v blízké době Vánoce. Ty rozhodně budou zřejmě nejštědřejší v historii samostatné ČR.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy