Poslanci varují: Čeká nás zdražování. Za co si připlatíme?

Poslanci za KSČM upozorňují, že nás letos může potkat zvýšení cen některých potravin. Mezi nimi může být například zelenina, maso, drůbež či ovoce.

Ilustrační fotografie
reklama

"Horké a překrásné léto jsme někteří radostně vítali. Jenže ti, kteří se zabývají zemědělstvím, pěstitelstvím zeleniny či ovoce a koneckonců i chovatelé marně vzhlíželi k obloze a doslova v duchu prosili o déšť. Méně se urodilo zelí i zeleniny, a tak již dnes jejich cena vzrostla. Podobně je tomu i u okurek. Zvýšení cen už hlásí také výrobci balených potravin," upozorňuje na webu strany Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM.

Připomíná, že zejména výrobci zdůrazňují, že sucho postihlo země, odkud pro svou výrobu zeleninu dováží. Problémem je špatná sklizeň kukuřice, což působí na ceny krmení pro skot a zrna pro prasata i drůbež, a tak se zdraží výroba živočišných komodit masa mléka a vajec.

"Věřme, že příští rok nebude léto tak tragicky horké a suché a ceny se vrátí do normálu. Letos však opravdu musíme počítat s tím, že si za potraviny, které jsou zcela běžné, připlatíme, což při celkovém zatížení domácností není pro nás vůbec dobrou zprávou," podotkl.

Možného zdražování se obává také místopředsedkyně ÚV KSČM Miloslava Vostrá. "Letošní rok způsobil nemalé komplikace zemědělcům, zelinářům i sadařům. Odborníci deklarují, že díky horkému a suchému počasí je úroda brambor nejhorší za posledních dvacet let. Propad letošní sklizně v celorepublikovém průměru je až 40 procent. V některých krajích na jihozápadě Čech bude úroda ještě horší," upozornila.

Tato neúroda podle ní přinese starosti jak pěstitelům, tak i těm, kteří se zabývají výrobou škrobu. "Hrozí jim velké finanční ztráty. Při tak velkých teplotách, jaké byly letos, většina rostlin nevytváří totiž zásobní látky a fakticky neroste. U brambor je maximální snesitelná teplota pro jejich zdárný růst 27 stupňů," dodala.

"Tropických dnů letos bylo obrovské množství a chyběla i voda pro zavlažování. Své způsobilo také to, že letos bylo v naší republice brambor zasázeno méně. Zemědělci říkají, že pěstování brambor s sebou nese vysoké náklady a je velmi pracné a svým způsobem i rizikové kvůli skladování. Neúroda brambor postihla i pěstitele v dalších evropských zemích, jako je Polsko, Slovensko, Bavorsko nebo Maďarsko. Doufejme, že nás nepostihne neúměrné zvyšování cen brambor, neboť ty jsou u nás velmi oblíbené a nechybí prakticky na stole v žádné domácnosti," vysvětluje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky