Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspory domácností rostou. Kolik měsíců vydržíte bez příjmů?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Index úspor domácností ING Bank za druhé čtvrtletí 2015 ukazuje, že by Češi bez příjmů dokázali financovat chod své domácnosti z úspor po dobu tří měsíců a dvaceti sedmi dnů. To je v meziročním srovnání sice o šest dní méně, ale o devět dní více než v prvním kvartálu 2015. Růstový trend vykazuje i index potenciálu spoření. České domácnosti by dokázaly ušetřit skoro třetinu (31 %) příjmů, tedy o 2 % více než v předchozím čtvrtletí. Průměrný Čech má naspořeno asi 120 tisíc korun.

„I přes mírné sezónní výkyvy si úspory českých domácností dlouhodobě drží rostoucí trend, byť se dynamika růstu mírně přibrzdila. Obdobných výsledků dosahuje i náš potenciál k vytváření finanční rezervy. Důvodem zpomalení růstu úspor domácností může být oživení tuzemské ekonomiky a s ním spojená ochota Čechů utrácet či investovat více než v minulých letech. Toto chování potvrzují aktuální statistiky růstu spotřeby domácností a zrychlující dynamika nově poskytnutých úvěrů domácnostem,  a to jak na spotřebu, tak i na pořízení bydlení,“ komentuje data Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR. 

Na špici indexu úspor stojí již tradičně domácnosti vysokoškoláků, které mají finanční rezervu na šest měsíců. Češi s maturitou by v případě výpadku příjmů přežili čtyři měsíce a lidé se základním vzděláním jen něco přes dva měsíce. Regionální srovnání ukazuje, že nejlépe jsou na tom s úsporami Pražané a Středočeši, kteří mají finanční rezervu na čtyři a půl měsíce, což je v řeči konkrétních čísel v průměru asi 150 tisíc korun. Ve zbývajících regionech Čech a Moravy by lidé bez příjmů ufinancovali své výdaje v průměru jen tři a půl měsíce. Jejich úspory přesahují v průměru jen 110 tisíc korun. 

A zatímco domácnosti vysokoškoláků mají naspořeno bezmála 200 tisíc, finanční rezerva lidí se základním vzděláním nedosahuje ani 80 tisíc korun. Každý pátý respondent dokonce ani netuší, kolik má vlastně naspořeno.

Domácnosti respondentů se základním vzděláním mají nejčastěji (26 %) příjem mezi 10 – 20 tisíci korunami měsíčně, přičemž průměrný čistý příjem domácností v této skupině obyvatel je  21 674 korun. Domácnosti se zastoupením vysokoškoláků mají nejčastěji (21 %) příjem mezi 30 – 40 tisíci korunami, jejich průměrný čistý příjem je pak 38 379 korun. 

Obdobný trend vykazuje i index potenciálu spoření. Zatímco Češi s vysokoškolským vzděláním by měsíčně mohli odkládat až 46 % příjmů, lidé s maturitou 33 % a respondenti se základním vzděláním pouze 16 %. Z regionálního pohledu odchylky nejsou relevantní.

Podpůrnou aktivitou projektu ING Bank Svět spoření jsou interaktivní webové stránky http://www.vseosporeni.cz, kde návštěvník získá všechny dostupné informace a data z tohoto průzkumu. Na webu zájemci naleznou také metodiku výpočtu indexů, aktuální informace ze světa spoření a tipy na spoření, mohou si otestovat vědomosti v kvízu nebo využít kalkulačku pro výpočet svého potenciálu spoření atd.  

ING Bank Svět spoření je dlouhodobý projekt společnosti ING Bank ČR. Jedná se o studii, která ukazuje výši disponibilních úspor a finanční situaci domácností a jejich vývoj. První sběr dat proběhl v prosinci 2011 prostřednictvím on-line dotazování.

ING Bank Index úspor domácností sleduje výši disponibilních úspor, konkrétně, kolikaměsíční výdaje je průměrná česká domácnost schopna pokrýt svými úsporami. Disponibilními úsporami jsou pak myšleny dostupné finance v hotovosti, na běžných, spořicích nebo termínovaných účtech, finanční rezervy v akciích, dluhopisech nebo podílových fondech. Do disponibilní rezervy není započítáno stavební spoření.

ING Bank Potenciál spoření sleduje, jakou část příjmu je domácnost schopna uspořit.  

Průzkum ING Bank ČR je opakovaným měsíčním on-line dotazováním na reprezentativním vzorku populace, jehož cílem je zjistit potenciál spoření a index úspor českých domácností. Prezentovaná data jsou za období duben až červen 2015. Dotazování se účastnilo 1500 respondentů z Čech a Moravy ve věku 18–60 let. Průzkum realizovala agentura TNS AISA. 

Témata:  CZK rodinný rozpočet

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.