Před 23 lety rozdělili ČSFR. Jak dnes žijí Klaus a Mečiar?

Před 23 lety se dva muži, český předseda vlády Václav Klaus a jeho slovenský protějšek Vladimír Mečiar, dohodli na rozdělení Československa. Jak se dnes dívají na tehdejší události a co dnes oba klíčoví aktéři tohoto rozpadu dělají?

Václav Klaus
reklama

V době, kdy většina obyvatel Československa po volbách v červnu 1992 nevěděla, co se bude dít, tak Václav Klaus a Vladimír Mečiar už měli jasno. Rozdělit! Klaus, který se později stal českým prezidentem, si za tehdejším rozhodnutím stále stojí. "Já jsem byl ten, který před těmi lety neprognozoval, že Slovensko to nezvládne a že na to strašně doplatí. Byl jsem jedinej tady v Český republice," tvrdí dnes sebevědomě Klaus.

Čtyřiasedmdesátiletý Václav Klaus byl na výstavě v Českých Budějovicích. Médiím se nevyhýbá zastihli jsme ho před vystoupením na pódiu opáleného a odpočatého. "Já pořád jezdím po světě. Teď zrovna jsem byl tři dny na konferenci ve švýcarských horách, takže jsem si tam každý den na hodinu sednul na sluníčko," popisuje svůj život Klaus.

O rok mladší Vladimír Mečiar se naopak novinářům už roky vyhýbá a žije v ústraní. Oba muži po větší část devadesátých let řídili vládu rozdělených států. Společnou měli také třeba zálibu ve sportu. Vladimír Mečiar byl v mládí amatérský boxerem a možná také proto k facce neměl daleko. Útočil tak i na novináře.

Láskami Václava Klause jsou třeba lyžování nebo tenis a možná proto nepříjemné otázky vždycky spíš odrážel slovním returnerm. Přesto, že si byli v mnohém podobní, jejich politické kariéry skončily naprosto odlišně. Mečiar po neúspěšných volbách v roce 1998 postupně upadl v zapomnění. Naopak hvězda Václav Klause po rozdělení federace stoupala a dvakrát dosáhl prezidentského křesla.

Témata: klaus, václav

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky