Klaus varuje: EU chce zničit národní státy a zavést regiony. A ty pak zkorumpovat dotacemi

Někdejší prezident Václav Klaus navštívil Uherské Hradiště, kde také promluvil na téma „Současná Evropa a národní zájmy ČR“, Ve své řeči, kterou zveřejnil na svých stránkách, poukazoval, že slovo národní zájmy je považováno za relikt minulosti, za koncept zastaralý a nepotřebný.

Václav Klaus
reklama

Termín „národní zájmy" je podle něj automaticky spojován s nacionalismem a populismem. Poukazuje však, že to tak není. „Mnoho našich spoluobčanů a téměř celá naše politická, mediální, akademická a kulturní sféra zájmeno náš, naše, naši rádo nemá, resp. před toto zájmeno předsazuje přídavné jméno evropský. Asi uvěřili v neuvěřitelné – v blahodárnost vytvoření nové velké evropské říše, ve funkčnost a přínosnost celoevropského vládnutí, v realizovatelnost autentické demokracie na úrovni celého kontinentu, v mýtus jakési podivné konkurence (či souboje) kontinentů, v naše vlastní posílení, rozpustíme-li se jako kostka cukru v příliš bezbarvém a bez jakékoli chuti servírovaném, hodně vyvařeném evropském čaji," vysvětloval Klaus.

Právě to podle něj tvoří myšlenku „evropeismu", která je všem už čtvrt století vtloukána do hlavy propagandou, která se příliš neliší od té komunistické. „V současné Evropě je hovořit o národních zájmech politicky nekorektní. Fandit při fotbalovém mistrovství je dovoleno, při nějaké absurdní evropské pěvecké soutěži Eurovize (či čeho) také, ale jinak ne," myslí si exprezident. Právě různé hry podle něj byly povoleny v každém režimu jako jakýsi upouštěč páry.

„Kdysi jsem – před zraky dalších předních evropských politiků – říkal předsedovi Evropské komise Barrosovi, že už by ty evropské soutěže mezi státy měly být zrušeny, protože podněcují nacionalismus. Považoval to ode mne za dobrý vtip. Reagoval jsem, že to za vtip nepovažuji, že si asi pořádně nepřečetli základní evropské smlouvy. Dodal jsem, že by stačily soutěže klubové. Ani tomu moc nerozuměl. Přesně to se však v dnešní EU – koncepčně – děje," varuje Klaus.

Právě na tom podle něj spočívá projekt Evropa regionů, což je podle něj alternativní projekt. „Chce se tím explicitně říci, že se nejedná o původní projekt Evropy států. Regiony totiž nemohou mít národní zájmy. Proto je dnes v Evropě takový důraz kladen na regiony, proto se evropské dotace – pro příjemce tak jako tak málo přínosné, protože nesmírně zavazující – dávají hlavně regionům," vysvětluje.

I proto bychom podle něj měli evropské dotace z principu odmítat. „Ty jsou dnes jednou z nejvýznamnějších forem korupce, a to korupce navýsost politické. Je korumpován jejich příjemce, aby velebil toho, kdo mu dotace dává. Skutečně to lidé u nás ještě neprokoukli?" diví se někdejší hlava státu.

Připomněl také svou účast na sjezdu německé strany Alternativa pro Německo (AfD). Tam ho podle jeho slov překvapil silný důraz kladený na heslo „Evropa národních států", na ukončení experimentu s jednotnou evropskou měnou a nevyhnutelnost vystoupení Německa z evropské měnové unie. „Evropa by podle této strany měla být „flexibilním propojením evropských států" a ve vazbě na téma našeho dnešního setkání by se podle nich Evropa měla vrátit „k hospodářskému a zájmovému společenství". To slovo zájmové je důležité. To jsou mně velmi blízké formulace. Kéž by i u nás vznikla podobná iniciativa," dodal na závěr Klaus.

Témata: klaus, václav | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky