Klaus promluvil o migrační krizi: Už je pozdě, nelze ji odstranit

Exprezident a ekonom Václav Klaus se na svých stránkách zabývá otázkou, zda už je „politicky korektní říci, že je politická korektnost zhoubou Evropy“ poukazuje na nedávný rozhovor ministra vnitra Milana Chovance pro deník Právo.

Václav Klaus
reklama

Klaus poukazuje na interview, která vyšlo v deníku a které uváděl titulek „Politická korektnost je zhoubou Evropy". „To je úžasný poznatek, ale samozřejmě jak pro koho. O zhoubnosti politické korektnosti, která není ničím jiným než výzvou ke lžím, desinterpretacím a manipulaci lidí, víme mnozí už dlouho. A dlouho, určitě už od 90. let, o tom píšeme a mluvíme," píše někdejší hlava státu na svých stránkách.

Zlomové ale podle něj je, že tato slova říká ministr vnitra levicové vlády na první stránce největšího českého deníku. „Je to výrok nahodilý, ze kterého bychom neměli nic dedukovat, nebo je to náznak něčeho úplně nového v našich politických špičkách, které si jinak dávají až moc dobrý pozor, aby mluvily politicky korektně, což znamená bruselsky korektně? Přál bych si samozřejmě to druhé, ale jako realista tak optimistický nejsem," posteskl si Klaus.

I pokud by to byla právě tato druhá možnost, stejně by to nic neměnilo. „I kdyby to náhodou byla pravda, jakože asi není, i pak bychom museli říci, že už je stejně pozdě. Evropská idealistická, příliš namyšlená levice (někteří z nich se dokonce vydávají za pravici) na všechny klíčové věci přijde obvykle příliš pozdě," domnívá se ekonom.

A své tvrzení jedním dechem dokládá konkrétními případy. „Jak dlouho jí trvalo, než pochopila zhoubnost Hitlera a ideologie, kterou reprezentoval a prosazoval? Díky jejich zpoždění muselo dojít až k druhé světové válce. Jak dlouho jí trvalo, než pochopila zhoubnost Stalina a jeho soudruhů? Opravdu jsme kvůli tomu museli prožít půl století komunismu? Kdy pochopí ničivý charakter jimi samotnými vyvolané migrace?" zajímá ekonoma.

Podle něj podobná prozření přijdou vždy pozdě. „Některé neopravitelné věci už nastanou. A nedají se odestát. Fatální omyl ideologie evropeismu, vedoucí jak k ekonomické stagnaci, tak ke zbavení se demokracie, tak v neposlední řadě k dnešní masové migrační vlně snadno odstranit nelze. V představitelné budoucnosti to všechno s námi už nevyhnutelně zůstane," dodává Klaus.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky