Klaus: Merkelová chce ovládat celou Evropu, ostře se pustil i do Obamy a papeže Františka

Švýcarský server LaPravda.ch vyzpovídal někdejšího českého prezidenta Václava Klause. Řeč přišla na projekt Nadačního fondu Generace 21, který se týká přesídlení křesťanských uprchlíků, i výrazných postav jako je Angela Merkelová, Barack Obama nebo papež František.

Václav Klaus
reklama

Klaus se přiznal, že program na přesídlení uprchlíků, který byl teď ministrem vnitra Milanem Chovancem pozastaven, považuje spíše za „čistě korektní gesto", které nebylo příliš promyšlené. Jde prý jen o malý příklad selhání vítací politiky Angely Merkelové a dalších evropských lídrů a jejich příznivců. „Není pochyb o tom, že tito lidé byli migranti, ne uprchlíci. Utekli s ničím, ale chtěli si vybudovat lepší a pohodlný život. Rychle si uvědomili, že lepšího a pohodlnějšího života nelze tak snadnou dosáhnout. Na to musí člověk tvrdě pracovat," vysvětloval Klaus.

Kvůli uprchlíkům se pustil také do papeže Františka. Ten minulý týden navštívil Řecko, odkud z uprchlického tábora do Říma přivezl 12 běženců. Podle exprezidenta nešlo o křesťanské nebo humanitární gesto, ale čistě politický akt. „Nejsem součástí katolické církve, takže do toho nechci moc mluvit, ale jsem překvapen, že tento krok nezpůsobil větší zřetelné pnutí uvnitř katolické církve," přiznal.

Šéf Bílého domu Barack Obama také na své cestě pro Evropě ocenil německou kancléřku Angelu Merkelovou za její „odvážný postoj" při řešení uprchlické krize. Německá vláda podle něj prokázala skutečné morální a politické vedení.

Podle Klause existují zvěsti o zvláštním vztahu mezi oběma politiky. Podle něj oba propadlo „absurdní ideologii evropanství", i když pro to má kažný jiný důvod. Obamovi podle něj sjednocená Evropa vyhovuje proto, že má jedno velení a jeden postoj v mezinárodní politice. „Jestli to chtějí také Evropané, to je americkému prezidentovi zcela lhostejné," tvrdí Klaus. Merkelová pak podle něj chce sjednocenou Evropu proto, aby ji mohlo Německo vést, a naopak nechce, aby se tomuto vedení někdo vyhnul.

Řeč přišla také na možný odchod Velké Británie z Evropské unie. Přiznává, že by si přál nejen brexit, ale i následný dominový efekt, kterého se někteří evropští politici bojí, a při kterém by unii začaly opouštět také další země. Ani jedno, ani druhé se ale podle něj v dohledné době nestane. „Británie z EU neodejde, takže domino nenastane," věští.

„Zásadně nesouhlasím s českým premiérem, který používá slova jako nacionalismus a separatismus. Tato slova jsou používána v negativním kontextu. Skutečnost, že rozumná země, která nechce ztratit svou suverenitu a odmítá celoevropskou hospodářskou a sociální politiku, která chce stále méně evropské armády a evropských policejních sil, a která chce odejít z EU, není ani nacionalistická ani separatistická," dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky