Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

dTest: Pronajímáte byt? Přehled služeb, které musíte nájemci zajistit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Ve smlouvě o nájmu bytu by neměla chybět informace o tom, jaké konkrétní služby bude pronajímatel nájemci zajišťovat. Ať už však nájemní smlouva ujednání o službách obsahuje, či nikoli, některé služby jsou podle zákona nezbytné a pronajímatel má povinnost je nájemci zajistit. Které to jsou?

„Zákon výslovně stanovuje, že nezbytnými službami spojenými s nájmem bytu jsou odvoz a odvádění odpadních vod včetně čištění jímek, dodávky tepla, odvoz komunálního odpadu, osvětlení a úklid společných částí domu, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, provoz a čištění komínů a případně provoz výtahu,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. V závislosti na okolnostech mohou být nezbytné i jiné druhy služeb.

Povinnost zajišťovat nezbytné služby má pronajímatel vůči nájemci po celou dobu trvání nájemního vztahu, bez ohledu na to, zda nájemní smlouva obsahuje ujednání o službách. Přestože taková situace bude spíše výjimečná, nájemce a pronajímatel se mohou ve smlouvě dohodnout i na tom, že pronajímatel není povinen zajišťovat ani nebytné služby.

Zákon nově výslovně zakazuje, aby pronajímatel požadoval po nájemci jiná plnění než nájemné, zálohy na služby nebo úhrady za služby spojené s nájmem. „Těmito nepřípustnými plněními se rozumí například i platby vůči společenství vlastníků jednotek, jako jsou platby do fondu oprav nebo na administrativní správu domu. Tyto úhrady nelze považovat ani za nájemné ani za služby spojené s nájmem bytu. Pronajímateli však nic nebrání v tom, aby tyto náklady zohlednil ve výši nájemného,“ vysvětluje Lukáš Zelený.

Pronajímatel i nájemce mají možnost se v nájemní smlouvě dohodnout na tom, že úhrady za služby budou hrazeny paušální částkou. Pokud zvolí tuto variantu, služby poskytované s nájmem bytu se nevyúčtovávají. Jinak je nájemce povinen platit pronajímateli zálohy nebo úhrady za služby a pronajímatel musí provádět pravidelné vyúčtování služeb.

Není-li v nájemní smlouvě dohodnuto jinak, je nájemce povinen hradit zálohy nebo úhrady za služby předem na každý kalendářní měsíc, a to nejpozději do 5. dne příslušného kalendářního měsíce spolu s nájemným. Výši záloh si buď sjednají pronajímatel s nájemcem, nebo o ní v případě družstevních bytů rozhoduje bytové družstvo. „Stejně jako v případě nájemného i tady platí, že pronajímatel může po nájemci požadovat složení peněžité jistoty, že nájemce zaplatí úhrady za služby spojené s nájmem bytu,“ doplňuje Zelený.

Témata:  bydlení dTest

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy