Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské události uplynulého týdne očima ekonoma

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

I přes vrcholící horké letní období je možné v agendě EU, která však není tak bohatá a početná jako v časech úřední špičky, nalézt řadu zajímavých témat, která jsou blízká podnikatelskému sektoru, informuje Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky.

EU a Vietnam uzavře Dohodu o volném obchodu

Po dvou a půl letech intenzivního vyjednávání došlo k dosažení shody mezi EU a Vietnamem ohledně uzavření Dohody o volném obchodu. Jejím zásadním přínosem by mělo být odstranění prakticky všech cel pro obchodování se zbožím mezi oběma teritorii; na vietnamské straně též odstranění vývozních přirážek. Dohoda též otevírá prostor pro usnadnění spolupráce ve službách a při podpoře vzájemných investic. Je první svého druhu, kterou EU uzavřela se zemí mající statut rozvojové ekonomiky, v oblasti jihovýchodní Asie je to poté druhá takováto dohoda vůbec (po Singapuru). Po vyřešení technických a procedurálních záležitostí, jež se předpokládají vyladit do konce letošního roku, dozná dohoda schválení Radou EU a Evropským parlamentem.

Evropský institut pro rovnost pohlaví (EIGE) po třetí v řadě publikoval výsledky naplňování indexu rovnosti pohlaví

První srpnový týden je též ve znamení otázek rovných příležitostí. Evropský institut pro rovnost pohlaví (EIGE) po třetí v řadě publikoval výsledky naplňování indexu rovnosti pohlaví, který odhalil, že oblast kterou sleduje je v EU dosahována pouze z 50 % při jen velmi mělkém průběhu zlepšování a výrazných rozdílech mezi jednotlivými členskými státy. Index je konstruován na základě sledování šesti veličin – práce, peněz, znalosti, času, vlivu a zdraví. Téma spadající do portfolia české eurokomisařky Věry Jourové bylo v předchozích dnech též široce rozebíráno z pohledu optimalizace modelu propojení práce a rodinného života, včetně systémů podpory mateřství.

Nová pravidla pro finanční stabilitu derivátových a přímých kapitálových obchodů na finančních trzích

V srpnu byla na programu též agenda velice exaktní a méně emocionální – otázka nových pravidel pro finanční stabilitu v případě derivátových a přímých kapitálových obchodů na finančních trzích. Kontext s prostředím malého a středního podnikání zde může být na pohled vzdálenější do té doby, než si uvědomíme, že tato pravidla mají přímou souvislost s projektem Unie kapitálových trhů, která má mimo jiné zpřístupnit a zjednodušit financování právě pro malý a střední podnikatelský sektor. A další souvislost může tkvět v rozšiřování možností pro investování aktiv podnikatelů a k podpoře důvěryhodnějšího prostředí pro ně.

Tato tři business témata pak byla pochopitelně rámována kroky spojenými s vlnou migrace a nového nasměrování rozvojové pomoci, jež je nepochybně nejvážnějším tématem těchto dnů a s nímž se budeme zcela nesporně potkávat i v období následujícím.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy