Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle průzkumu jsme spokojený národ. Souhlasíte s tím?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Téměř dvě třetiny Čechů jsou spokojeny se svým životem. Spokojenější jsou lidé s vyšším příjmem a také ti, kteří žijí s partnerem. Oproti loňsku míra spokojenosti nepatrně klesla, v uplynulých letech má ale rostoucí tendenci.

Se svým životem je podle průzkumu spokojeno 62 % lidí, přičemž 12 % je jich spokojeno velmi. Ani spokojena, ani nespokojena se svým životem je téměř čtvrtina tázaných (23 %). Naopak asi šestina (15 %) je s tím, jak žije, nespokojena. Vyplývá to z červnového výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Analýza ukázala, že spokojenost s životem výrazně roste například s klesajícím věkem, se zvyšujícím se stupněm dokončeného vzdělání, s rostoucím příjmem a se zvyšující se životní úrovní vlastní domácnosti.Ženy jsou podle průzkumu spokojenější než muži, stejně tak jsou spokojenější studenti a učni, podnikatelé a zaměstnanci pracující v nedělnických profesích. Co se týče rodinného stavu, mají se lépe sezdaní lidé nebo ti, kteří žijí s partnerem a ideálně dvěma dětmi.

Naopak méně spokojenými jsou podle průzkumu muži, důchodci, nezaměstnaní, dělníci, rozvedení a ovdovělí lidé žijící v jednočlenných domácnostech.

Podle výzkumu se míra spokojenosti s vlastním životem výrazně nemění. Výraznější pokles byl zaznamenán v letech 2011 a 2012, po nich ale následoval zřetelný nárůst. Výzkumu se během června účastnilo 1022 dotázaných.  

Témata:  lidé průzkumy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy