Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sporů pacientů s lékaři přibývá. Návod jak postupovat...

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Přibývá sporů pacientů s lékaři a nemocnicemi. Jen asi každý dvacátý přitom končí vítězstvím pacienta nebo pozůstalých u soudu. Podobně dopadl i spor, který dnes rozhodl Krajský soud v Hradci Králové. Rodiče žalovali tamní fakultní nemocnici kvůli smrti dvouleté dcerky. Neuspěli.

Podle odborníků takových případů, které skončí u soudu, bude dál přibývat. Stále jich totiž není tolik jako v zahraničí. K těm typickým patří i zmiňovaná soudní pře s nemocnicí v Hradci Králové. Táhne se od roku 2008, kdy holčička ve vážném stavu po hospitalizaci zemřela. Rodiče požadovali od nemocnice třímilionové odškodné.

Rodina je přesvědčená, že za smrt jedenadvacetiměsíční dcery mohou lékaři. Prý jí dali na její nemoc příliš velké množství tekutin a také sodíku. To ale znalci a zároveň soudce ve svém rozsudku vyloučil. Rodiče se teď budou odvolávat k vrchnímu soudu a jejich spor tak pokračuje.

Podobných případů, kdy pacienti žádají milionová odškodnění, jsou teď desítky ročně. "Počet sporů, které se dostanou k soudu sice stoupá, stále je však ve zjevném nepoměru k množství škody, které ve zdravotnictví nastanou,ů komentuje to právník Ondřej Dostál, lektor v oboru zdravotnického práva.

"Aktuálně evidujeme devatenáct soudních sporů, nicméně je třeba si uvědomit že ročně máme padesát tisíc operací," popisuje statistiku Martin Šalek z Nemocnice na Bulovce.

Někdy se rodiče s nemocnicí dohodnou. Jako například rodiče Vojtíška, který byl od narození kvůli chybám při porodu vážně postižený. Domluvili se na rekordních 20 milionech korun. Řada sporů pacientů s nemocnicemi se nakonec k soudu ani nedostane.

Pacient, který je zpravidla nemocný a ne vždy bohatý, nese takzvané důkazní břemeno. U soudu tedy musí prokázat, že lékař pochybil a že právě důsledku tohoto pochybení škoda vznikla. Podle statistik mají největší šanci na odškodnění například poškození u nepovedených porodů. Naopak téměř nemožné je prokázat špatný postup Léčeben dlouhodobě nemocných.

Pokud budete mít pocit, že nemocnice skutečně poškodila vaše zdraví, tak máte právo si vyžádat veškerou zdravotnickou dokumentaci. A to co nejrychleji po léčbě. Pak je dobré nechat si udělat vlastní znalecký posudek. I když ani ten nemusí u soudu pomoci.

Témata:  zdravotnictví soudy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy