Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Autem na dovolenou do ciziny? Podívejte, kde ušetříte na palivu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Mnoho Čechů vyráží na letní dovolenou po vlastní ose. Nejen pro ně máme přehled, kde v evropě natankují levněji a jestli se tedy vyplatí nakupovat palivo již v tuzemsku, nebo je lepší počkat na cestu. Budete se divit, mnohde je totiž levněji než loni!

"Ceny paliva nejen v zahraničí letos klesly, a proto můžeme říci, že nás dovolená autem vyjde oproti letům 2013 a 2014 často levněji. Dokládají to následující čísla z našeho archivu cen pohonných hmot v zahraničí a u nás," říká Petr Vomáčka z ÚAMK a dodává, že se nezaměřili výlučně na evropské státy, ale pustili se i dále na východ.

Největší meziroční pokles cen je v Srbsku, Rusku a Řecku. Nejmenší je pak ve Švýcarsku, kde si dokonce připlatíme," dodává Vomáčka. Poměrně nelichotivá je obecně situace hlavně na severu Evropy, například v norsku dáme za litr naturalu dokonce padesátikorunu!

Ceny Naturalu 95 v Evropě ZDE

A jak si v konkurenci ostatních států vede Česko? Vůbec to není zlé. "V porovnání cen paliva s ostatními státy, se Česká republika umístila na krásném 8. místě. Za námi je třeba Slovensko, Chorvatsko nebo Rakousko. Suveréně nejlevněji řidiči natankují v Rusku, Srbsku a Bosně a Hercegovině, tam se cena pohybuje pod třiceti korunami, v Rusku dokonce pod patnácti," dodává Vomáčka.

Ceny Nafty v Evropě ZDE

Příznivá situace na našem trhu s palivy nám třeba při oblíbené cestě do Chorvatska trochu ulehčí práci. Nezáleží na tom, zda jezdíte na benzín či naftu, s největší pravděpodobností natankujete nejvýhodněji ještě v Česku, ostatní země po cestě jsou dražší.

Témata:  dovolená Chorvatsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy