Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč Babiš nechce regulaci pojišťovnictví? ptá se Šincl. A ODS dodává toto

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Spor mezi Ladislavem Šinclem a Andrejem Babišem je podle ministra financí není o nějakých složkách, ale o tom, že Šincl chtěl dát miliardy pojišťovnám na úkor občanů. Šincl se brání, že to není pravda. A ODS přidala fotky, které ukazují, že poslanci hnutí ANO Šinclův návrh jednohlasně podpořili.

Podle ministra financí Andreje Babiše jeho podřízení bez jeho vědomí odsouhlasili pozměňovací návrh novely o pojišťovnictví. „Celá kauza je o tom, že můj bývalý náměstek Pros, kterému jsem na základě toho, jsem mu doporučil, aby šel jinam, vlastně předložil návrh o pojišťovnách a makléřích, který schválila vláda. Já jsem ho načetl, a potom přišel pan Šincl a dal pozměňovací návrh. No a jaký dal pan Šincl pozměňovací návrh? No on dal návrh, že tady se hraje o 22 miliard korun ročně mezi makléři a pojišťovnami," snažil se na tiskové konferenci vysvětlit jádro sporu Babiš.

„A on dal návrh, aby tyto peníze víceméně byly v prospěch pojišťoven. A o tomto návrhu já jsem nevěděl. A pan bývalý náměstek za ČSSD Pros donutil své podřízené, aby dali v rozporu s návrhem schváleným koaliční vládou, aby odsouhlasili tenhle lobbistický návrh pana Šincla. A udělal to za mými zádami a mám na to mejl, že to poslal mejlem svému podřízenému. Takže celá tato aféra je vyvolaná proto, že se tady hraje o velké peníze," rozjel se Babiš, který ze zmíněných 22 miliard chce podle svých slov dát 80 % lidem, ne pojišťovnám.

Jenže podle Šincla je to naopak. Právě jeho návrh prý lidem pomoci. „Za svým návrhem si stojím a jsem velmi rád, že mohu zveřejněním dopisu zprostředkovat veřejnosti pozitivní názor nezávislého regulátora v oblasti pojišťovnictví, kterým je Česká národní banka," uvedl v oficiálním prohlášení poslanec ČSSD a místopředseda rozpočtového výboru Ladislav Šincl. „Viceguvernér Hampl v dopise jasně konstatuje, že můj pozměňovací návrh může napomoci k nastavení dlouhodobě korektnějších podmínek na pojišťovacím trhu a může přinést užitek všem hráčům a primárně spotřebitelům," doplňuje poslanec.

Cílem jeho návrhu totiž je snížit zastropovat maximální odměnu pojišťovacím zprostředkovatelům. Tuto částku, která by se měla pohybovat kolem 4 miliard, chce vrátit těm, kteří si pojistky uzavřeli. „Kategoricky odmítám dnešní tvrzení předsedy hnutí ANO Babiše, že můj pozměňovací návrh k novele zákona o pojišťovnictví „přihrává" 22 miliard pojišťovnám. Je to další v sérii nepravdivých pomluv, kterými se mne pokouší poškodit v očích veřejnosti," reaguje na dopolední výroky ministra financí Andreje Babiše poslanec Ladislav Šincl. „Veřejnost by si měla položit otázku, proč Babišovi tolik záleží na tom, aby mnou navrhovaná regulace provizí pojišťovacích zprostředkovatelů nebyla Sněmovnou schválena."

Komentátor Erik Best v souvislosti s tím poukazuje na zajímavou shodu okolností. „Babišův bratr Alexander je jednatelem a spoluvlastníkem (se svým synem) společnosti Scheibner Insurance Broker, která byla do Českého obchodního rejstříku zanesena 16. října 2014 jako pobočka. Český ministr financí nyní podporuje verzi zákona o pojištění, která zvýhodňuje právě zprostředkovatele," napsal ve svém zpravodaji Best.

Pro inkriminovaný pozměňovací návrh poslance Šincla (ČSSD) hlasovali na Rozpočt.výboru všichni přítomní poslanci ANO. pic.twitter.com/DVMfLkjYHx

— ODS (@ODScz) 18. Červen 2015

Občanští demokraté pak přidávají další informaci. „Pro inkriminovaný pozměňovací návrh poslance Šincla (ČSSD) hlasovali na Rozpočtovém výboru všichni přítomní poslanci ANO," upozorňují na sociálních sítích ODS.

Témata:  ODS Andrej Babiš Ladislav Šincl

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy