Teď je to horší než v roce 1948. Komunisti se aspoň snažili, říká sociolog

Vláda přijala hned několik zákonů, které se dotknou restaurací, hospod a pivnic. Kromě úplného zákazu kouření budou muset restauratéři mít na lístku jeden nealkoholický nápoj levnější než alkoholický. Podniky si také budou muset pořídit elektronickou evidenci tržeb. Situace je horší než v roce 1948, hodnotí dění pravicový sociolog Petr Hampl.

Ilustrační fotografie
reklama

Vláda ve středu schválila hned několik změn, které postihnou hostince a restaurace. Podle pravicové opozice se vláda snaží zlikvidovat drobné živnostníky a podnikatele. Restauratéři navíc upozorňují, že některé podniky kvůli těmto změnám budou nuceni své podniky zavřít.

„V roce 1948 přišli do hospody chlapi z národního výboru a oznámili hospodskému, že bylo znárodněno, stává se z majitele správcem a od nynějška bude poslouchat šéfa, co sedí na úřadě," srovnává aktuální dění s historií Hampl.

V roce 2002 se podle sociologa stalo to samé, jen se o tom někdo zapomněl zmínit. „Hostinský může mít pocit, že hospoda je jeho, ale ve skutečnosti je podřízeným úředníka, který mu do nejmenšího detailu určuje, jak má hospodu vést, v jakém hrnci má vařit, co má být napsáno na jídelním lístku a co může povolit hostům," píše na svém facebookovém profilu Hampl.

Přesto ale jistý rozdíl oproti minulosti vidí. A pozitivní rozhodně není. „Proti roku 48 je ale situace horší v tom, že úředník, který rozhoduje, nenese žádnou odpovědnost, takže může vydávat ty nejpitomější příkazy. Komunisti se aspoň snažili nenaštvat pracující. Současní mocipáni na pracující kašlou," dodává sociolog.

Témata: restaurace | Hampl, Petr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky