Chybí lékaři záchranek. Možná budou jezdit jen paramedici

V Česku je velký problém s počtem lékařů rychlé záchranné služby. Je jich málo. Ve většině krajů jich chybí dokonce více než třetina a navíc další třetinu lékařů buď brzy čeká důchod nebo už v důchodovém věku jsou. A nemá je kdo nahradit.

Záchranná služba, ilustrační fotografie
reklama

Potíž s náhradou lékařů rychlé záchranné služby je i v tom, že je nemá kdo nahradit. Získání nutné specializace trvá mnohdy až osm let a o práci u záchranky proto není mezi mladými lékaři zájem. Ministerstvo zdravotnictví prý o problému ví a připravuje zákon, který by získání specializace mohl značně urychlit.

Dvacet zákonem garantovaných minut, během kterých k vám musí dorazit sanitka, možná už brzy nebude stačit. Záchranky totiž nemají lékaře. "Lékařů ubývá a v důsledku toho může být ohrožena lékařsky zabezpečená přednemocniční neodkladná péče," varuje například Ilja Deyl, ředitel Záchranné služby Ústeckého kraje.

Jen na Ústecku chybí dvacet lékařů z potřebných pětasedmdesáti. A brzy bude ještě hůř. "Je asi jedna třetina lékařů v důchodovém věku a za ně náhrada není," potvrzuje ředitel Deyl.

Stejnou situaci hlásí i v dalších částech republiky. A není jich jen pár, problémy jsou úplně všude. "Máme ve službě devět lékařů v sanitkách a jednoho ve vrtulníku. Ještě před pěti lety jsme měli o čtyři lékaře v systému víc," říká třeba ředitel Záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiří Mašek.

Noví lékaři se na záchranky nehrnou. Potřebují specializaci z urgentní medicíny a její získání je velmi zdlouhavé. Lékaře už často v sanitkách u méně závažných případů nahrazují takzvaní záchranáři. A brzy by mohli jezdit už jen oni. "Ano, můžeme nakonec dojít k systému, kdy bude vyjíždět zdravotnický záchranář, paramedic," varuje náměstek pro nelékařské profese záchranářů v Ústeckém kraji Petr Bureš.

Většina záchranek si musí vypomáhat najímáním lékařů z nemocnic. Jenže to je prý jen velmi chabá záplata. "Ti jsou dostupní pouze v době, kdy nevykonávají svou základní profesi," ukazuje na problém ředitel záchranky Deyl.

Úbytek lékařů je prý problém, který trvá už přibližně deset let. Situaci už začalo akutně řešit i ministerstvo zdravotnictví.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky