Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jesle pro batolata se vrací na scénu! Méně dětí, více učitelek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Z mateřských škol se plíživě stávají jesle. V Česku se objevují případy, kdy ve třídě s 28 dětmi je polovina z nich mladší tří let. Pro učitelky tak nastává každodenní drama, jak péči o ně zvládnout, aby se žádnému nic nestalo, píší dnešní Lidové noviny.

"Když jsem se rozhodovala, zda se o tuto práci mám ucházet, rozhodujícími pro mě byly informace, že ve třídě bude maximálně 18 dětí a budou ve věku od 2 a půl let, takže v pololetí budou všechny tříleté,“ popsala LN učitelka mateřské školy, která chce zůstat v anonymitě.

Rodičům, kteří zapsali děti do této předškolní instituce, zřizovatel zase říkal, že o jejich potomky budou pečovat čtyři lidé. "Ovšem nikdo nedodal, že kuchařka bude u dětí pouze po dobu vydávání obědů a učitelky se na směnách střídají a překrývají se pouze 3 hodiny,“ vysvětluje pedagožka. Chce upozornit na nedomyšlenost při zřizování takových tříd.

Jako nevyhovující pro děti mladší tří let popisuje podmínky v současných mateřských školách i Hana Splavcová z Asociace předškolní výchovy. „Potřebují úplně jiný režim, víc klidu, pravidelnost. Vadí jim i to, když se během dne personál vystřídá,“ řekla LN.

Před rokem 1989 v tuzemsku platilo, že dvouleté dítě se do běžné mateřské školy přijímalo na dvě místa. "Tím se snižovala naplněnost třídy. Toto pravidlo vzalo za své zřejmě v době, kdy se začalo na děti pohlížet jako na zdroj financí,“ píše v dopise LN učitelka mateřské školy.

Po jeslích, které by pečovaly o děti mladší tří let, roste poptávka. Jak by "nové jesle“měly vypadat, se nyní dohadují se státem odborníci. Volají hlavně po individuálnější péči. Jesle budou spadat pod ministerstvo školství.

"Probíhá debata s ministerstvem práce a sociálních věcí o možnosti zřizování jeslí,“ potvrdila LN mluvčí resortu Klára Bílá. Do klasických mateřských škol nyní dochází téměř 368 tisíc dětí, z toho 40 tisíc od dvou do tří let.

Témata:  školství děti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy