Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IKEA po bombovém útoku odhaduje škody do desítek milionů

Všechny čtyři obchodní domy Ikea v Česku jsou opět od sobotních 10 hodin otevřeny. Agenturu Mediafax o tom informoval v sobotu mluvčí Ikey Petr Chadraba.

Prodejny Ikey v Česku byly v pátek uzavřeny poté, co byla v prodejně Ikea na pražském Zličíně nalezena nálož, a kvůli následným preventivním uzavření dalších prodejen v Česku.

"Policie České republiky v průběhu včerejšího odpoledne provedla v Praze, Brně i Ostravě bezpečnostní kontrolu a shledala je bezpečnými. Navíc jsme zvýšili bezpečnostní opatření, která ale nebude blíže upřesňovat," uvedl pro agenturu Mediafax mluvčí Ikey pro ČR, Slovensko a Maďarsko Petr Chadraba. K pátečnímu velkému zásahu donutila policii funkční nálož objevená v pátek v Ikee na Zličíně v Praze. Následně byly preventivně vyklizeny i ostatní prodejny nábytku Ikea. V nich ale policie výbušninu neobjevila. "Škody zatím ještě nemáme přesně spočítány, ale předběžně se pohybují v desítkách milionů korun," řekl Chadraba. Podle něj společnost od začátku postupovala v součinnosti s pokyny Policie České republiky. "Ikea se zároveň omlouvá zákazníkům za vzniklé potíže," podotkl Chadraba. "Zaměstnanci obchodních domů intenzivně pracovali, aby v sobotu ráno přivítali návštěvníky v připravených obchodních domech," dodal mluvčí. Nástražná výbušná zařízení v obchodních domech Ikea našli pyrotechnici letos v květnu ve třech evropských prodejnách - v nizozemském Eidhovenu, belgickém Gentu a francouzském městě Lommu. Podle expertů si všechna tato zařízení byla podobná. V Gentu dvě nálože explodovaly, v Eidhovenu vybuchlo jen zařízení nastražené v odpadkovém koši před obchodním domem. V červnu pak explodovala nálož nastražená v oddělení kuchyňských potřeb v drážďanské pobočce Ikea. Výbuch zranil dva lidi.

Témata:  IKEA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy