Důchodce šoupnout do nemocnice? Vrací se oblíbený trend

Spolu se zrušením stokorunového poplatku za hospitalizaci se vrací nelichotivý trend některých českých domácností. Léčebny dlouhodobě nemocných se opět potýkají s náporem starších lidí, jejichž rodiny nenašly místo v domově důchodců.

Ilustrační fotografie
reklama

"Každý měsíc nám na lůžkách následné péče přibude až patnáct procent nových pacientů," řekl serveru AKtuálně.cz primář ze šumperské nemocnice Zdeněk Štěpán. Narostl podle něj i počet dní, které lidé v nemocnici stráví, a ta tak znovu nemá na nejnutnější věci. Podobně je na tom zhruba třetina oslovených zařítzení.

Podle lékařů se do nemocnice snaží dostat lidé, kteří tam absolutně nepatří. "Snaží se sem dostat pod záminkou nějakého onemocnění," popisuje Markéta Smutná z Podřipské nemocnice s poliklinikou v Roudnici nad Labem. Lidé totiž mohou nyní zůstat zdarma v nemocnici až tři měsíce a pobyt hradí pojišťovny. Všeobecná zdravotní pojišťovna už vydala za klienty v LDN 3,8 miliardy korun, tedy o pětinu víc než předloni.

Ministerstvo zdravotnictví ale podle serveru žádnou změnu nechystá a situaci si prý mají pohlídat pojišťovny. "Ti, kdo zdravotní péči nepotřebují, by na nemocničním lůžku být neměli," uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Podle experta na zdravotnictví Pavla Vepřeka je taková kontrola v praxi ale nemožná. "U seniora se vždycky najde něco, na co ho můžete léčit," řekl Aktuálně.cz Vepřek.

To, že lidé nechávají své dlouhodobě nemocné příbuzné v léčebnách, je ale logické, neboť v Česku sociální služby pro staré lidi upoutané na lůžko chybí. Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic tvrdí, že třetina lidí je v nemocnicích proto, že se pro ně nenašla vhodná sociální péče.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky