Chodíte na levná polední meníčka? Užijte si je, dokud můžete, zřejmě brzy skončí

Řada Čechů si zvykla chodit v polední přestávce na polední menu, které podává velká část restaurací. Dát si vydatný oběd za 50 až 70 korun dnes není problém. Zdá se ale, že brzy budou muset lidé sáhnout hlouběji do kapsy. Restaurace budou nuceny zdražit kvůli plánované elektronické evidenci tržeb.

Ilustrační fotografie
reklama

Polévka a hlavní jídlo za méně než 70 korun, tak vypadá nabídka mnohých restaurací v pracovní dny. Češi si na takové obědy už zvykli, málokdo si jídlo připravuje den předem doma. To se možná brzy změní. „My nápad zavedení elektronické evidence tržeb vítáme, dlouhodobě poukazujeme na nekalý konkurenční boj," vysvětloval pro DVTV prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Jedním z dopadů této novely ale bude zdražení jídla v restauracích. „Pokud restaurace může podávat tříchodové menu za 69 nebo 70 korun, je téměř jisté, že neodvádí to, co by měla. Kalkulace je jednoduchá. Počítejte, kolik stojí suroviny, energie, zaměstnanci, nájem a k tomu ještě odvody," vypočítával Stárek. Podniky, které levná menu nabízí, budou podle něj muset buď zdražit, nebo zavřít. „Některé podniky se už teď pohybují na hraně po finanční stránce," řekl Stárek

Změna je podle něj důležitá pro celý pohostinský obor, který je považován za líheň šedé ekonomiky. „V současné době nemáme rovné postavení konkurence. Když budou všichni odvádět daně, trhu to může jedině pomoci, všichni budou začínat na stejné startovní čáře," uvedl zástupce hotelů a restaurací.

Pro běžné zákazníky to však tak výhodné nebude. „Odvody se samozřejmě promítnou do cen, tedy pokud bude odvádění fungovat pro všechny. Zvýšení cen ale přinese také zvýšení kvality. Něco z toho, co se dnes prezentuje za gastronomii, gastronomií vůbec není," říká rázně Stárek.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací se očekává, že část podniků bude muset úplně zavřít. „Dojde k počtu propadu restaurací. Domníváme se, že jich zanikne asi 20 %," dodal Stárek.

Témata: restaurace | potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky