Pan továrník Babiš si napsal zákon... Kalousek si nebere servítky

Ministr financí Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že na daňovém zvýhodnění paliv ušetří jen několik milionů korun ročně. Zaznělo tam tolik lží a zavádějících polopravd, že na to musím reagovat, rozčílil se nad výroky ministra Miroslav Kalousek a sepsal pro deník svůj komentář.

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek
reklama

Podle místopředsedy TOP 09 jsou věci, které prostě nemá cenu ani řešit. „Ponechávám stranou ono 'jen desítky miliónů', přestože si představuji mediální smršť, která by nastala, kdyby v minulosti jakýkoli ministr sepsal a protlačil zákon, který by přinášel jeho soukromé firmě 'jen desítky miliónů', začal zostra Kalousek. To byl ale jen začátek.

Babiš mimo jiné v rozhovoru uvedl, že dopady daňové úlevy kvůli biopalivům na veřejné rozpočty nelze odhadnout. „Ve sněmovním tisku však dopady vypočítává na 9 miliard korun, z toho 8,2 miliardy korun na příjmy státního rozpočtu a 820 miliónů na příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury. Lže tedy buď čtenářům Práva, nebo vládě a Poslanecké sněmovně," zlobí se poslanec TOP 09, který podle svých slov věří výpočtům ministerstva financí.

Ministr financí z této veřejné podpory získá pro svou firmu Agrofert asi 70 milionů korun díky vlastní spotřebě biopaliv. „Tvrdí, že výroba žádnou výhodu nemá. Odvodová povinnost spotřební daně vzniká u daňového skladu, který uvolňuje palivo do oběhu, a ten také bude moci nárokovat slevu. Odhlédněme od toho, že Babiš disponuje sklady jako PREOL nebo Lovosice. Daňová úleva ve výši 9 miliard korun je poskytována na podporu odbytu, tedy logicky i na podporu výroby," uvedl Kalousek s tím, že tuto rovnici dokáže pochopit i malé dítě.

Místopředseda TOP 09 tedy Andreji Babišovi znovu počítá, jaké z toho všeho bude mít jeho firma zisky. „Má-li pak být podpoře odbytu, a tedy i produkce čistých biopaliv obětována veřejná podpora ve výši 9 miliard Kč, pak vůči Agrofertu, který ovládá téměř 60 % domácí produkce, směřuje více než polovina. Když připočteme fakt, že Agrofert je také dominantním pěstitelem řepky v zemi, je odhad celkové veřejné podpory pro Agrofert ve výši 5 miliard Kč ještě velmi konzervativní a zdrženlivý," popisuje Kalousek, jaký obnos skončí v kapsách Andreje Babiše.

Podle Kalouska ministr financí také předstírá, že se zákonem nemá nic společného, protože to je problematika ministerstva zemědělství. „Je pravda, že odpovědnost za program a jeho notifikaci nese ministr Jurečka, daňovou legislativu však zpracoval, v připomínkovém řízení projednal a do vlády předložil ministr Babiš," obviňuje ministra ze lži Kalousek.

„Shrnuto a podtrženo - pan továrník Babiš si napsal zákon, na základě kterého mu budeme na jeho výrobu přispívat 5 miliard Kč, tedy každý z nás pětistovkou. Pak ho jako ministr financí předložil do vlády, která mu ho bez protestů schválila. Krátce poté předseda téže vlády vyhlásil na sjezdu ČSSD, že chce čelit oligarchizaci země. Proč ale přitom oligarchu posiluje z peněz nás všech? Vítejte u nás – ne už v Kocourkově – vítejte u nás na Balkáně," dodal rozhořčený Kalousek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky