Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ušetřete! Přehled potravin, které lze jíst i po vypršení trvanlivosti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Překročené datum minimální trvanlivosti nebo dokonce datum použitelnosti neznamená, že potraviny musíte automaticky vyhodit. V některých případech je můžete konzumovat i objeví-li se na povrchu plíseň.

Při nákupu potravin můžete hodně ušetřit a přesto získat kvalitní jídlo. Britský podnikatel Dan Cluderay vydělal jmění tím, že nabízel zákazníkům prošlé potraviny. Obchody mu je rády odprodaly a zákazníci je ještě raději nakupovali. Cluderay tvrdí, že díky jeho obchodu ušetří rodiny při velkých týdenních nákupech až 60 liber (přibližně 2 200 korun).

Britský list Daily Mail se na bezpečnost konzumace takových potravin zeptal investigativní novinářky a přední britské odbornice na potraviny Joanny Blythmanové. Ta pro něj analyzovala nejběžnější potraviny, aby čtenářům ukázala, co mohou bezpečně konzumovat i přes vypršení data minimální trvanlivosti nebo data použitelnosti.

Blythmanová považuje za bezpečná jídla s velkým obsahem soli nebo cukru. Kupříkladu zelenina v nálevu konzervovaná octem či med a marmelády. To samé platí i o chipsech, kysaném zelí nebo sušenkách.

Nemusíte se bát ani prošlých vajíček: "Můžete je použít do dortů nebo je uvařit natvrdo do salátu. Ale neměly by se jíst míchaná, smažená nebo vařená na měkko, pokud vám doma ležely příliš dlouho."

Odbornice však důrazně varuje před konzumací prošlého masa. Především drůbeží a vepřové maso jsou největším zdrojem otrav jídlem.

Které potraviny můžete konzumovat i po datu spotřeby: Mléko – pasterizované mléko vydrží o 50 % déle, než co udává datum spotřeby. Ovšem pouze je-li uchováno při nízkých teplotách. Je lepší jej tak skladovat vzadu v lednici, nikoliv ve dveřích. Pokud zkysne, stále jej lze využít ke tvorbě palačinek.

Vajíčka – Podle zprávy Dana Gunderse, vědce zabývajícího se jídlem, vydrží vajíčka tři až pět týdnů, ale musí se skladovat při teplotách pod 5 °C, aby se předešlo potenciálnímu růstu bakterií salmonely.

Sladké potraviny – Cokoliv s vysokým obsahem cukru, například marmelády nebo medy, může být bezpečně konzumováno.

Kysané zelí – bezpečné jako ostatní jídla konzervovaná solením, konzervováním nebo vysušením.

Chipsy – ačkoliv možná změknou, vysoký obsah soli zajistí, že je bezpečné je sníst.

Nevařené těstoviny – dokud zůstávají v neporušeném hermeticky uzavřeném obalu, vydrží věčně.

Konzervované potraviny – když jsou uloženy na chladném a temném místě, prodlouží se jejich životnost.

Balený salát – pokud listy nezačnou plesnivět, zvadlý salát oživí ledová voda.

Čokoláda – vydrží dlouho, pokud je dlouhou dobu otevřená objeví se občas na povrchu bílé skvrny známé jako „květ“.

Témata:  potraviny

Související

Aktuálně se děje

29. května 2025 12:20

20. května 2025 12:26

Potraviny v Česku zdraží víc, než kdokoliv čekal

Růst cen v zemědělství letos v dubnu vykázal úroveň 15,2 procenta v meziročním srovnání. To je nejvýraznější nárůst od února 2023, tedy za více než dva roky. Poprvé po více než dvou letech se rovněž jedná o růst dvouciferný. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Senioři táhnou ekonomiku, zatímco mladí zůstávají ve školách

Český trh práce se tiše, ale zásadně přepisuje. Zatímco ještě v 90. letech bylo běžné, že lidé končili kariéru krátce po šedesátce a dvacetiletí už měli první zaměstnání, dnes se tyto role obracejí. Mladí zůstávají déle ve vzdělávacím systému, pracovní zkušenosti odkládají. Naopak senioři v důchodovém věku často zůstávají ekonomicky aktivní – ať už z přesvědčení, nebo z nutnosti.