Výměna oken snadno, rychle a bez obav. Rady, jak na to

Rekonstrukce bytu, zateplení domu nebo netěsnost starých oken vás donutila je vyměnit a vy máte obavy, jak vše zvládnete? Ačkoli se jedná o zásah do chodu domácnosti, není čeho se strachovat. Jejich výměnu lze zvládnout v klidu a bez chyb, stačí se držet několika bodů. A pak už si jen můžete užívat komfort, jaký plastová okna nebo dřevěná eurookna nabízejí.

Ilustrační fotografie
reklama

Kdy okna měnit?

Pokud do bytu táhne nebo kvůli netěsnění oken zatéká, je už za pět minut dvanáct! Ačkoli jejich pořízení není zpočátku zanedbatelnou investicí, jejich výměna za plastová okna nebo dřevěná eurookna se vyplatí. Nejenže poskytnou vyšší komfort bydlení, příjemnou teplotu, i když venku mrzne, jako když praští, v první řadě vám ušetří peníze za vytápění!

V našich zeměpisných podmínkách lze okna vyměňovat prakticky celý rok nehledě na roční období. Jistě, nesmí udeřit kruté mrazy, foukat vítr o intenzitě vichřice nebo prudce pršet, montážní dělníci se ovšem klasické zimě umějí přizpůsobit a s ohledem na typ stavby používají montážní pěny pro nízké teploty.

Zimní období si lidé vybírají i z toho důvodu, že ušetří. Mimo sezónu dodavatelé nabízejí zajímavé slevy, které mohou přinést příjemnější cenu a tím pádem úsporu nákladů. Krom toho v zimě mají dodavatelé méně práce, tudíž na samotnou výměnu oken nebudete muset dlouho čekat.

Jak výměna oken probíhá?

Jestli chcete mít celkovou realizaci bez problémů, výměnu objednejte včetně kompletních služeb, jako je vybourání a likvidace starých oken, montáž a zednické zapravení oken nových, případně i výmalbu ostění oken. Pokud dodavatel namontuje nová okna, získá zákazník navíc dnes již běžnou prodlouženou pětiletou záruku. Na kvalitě a odbornosti montáže závisí, jak budou nová okna fungovat a splňovat nároky na izolační vlastnosti. Montáž tedy není radno podceňovat, neodborná manipulace se nemusí vyplatit!

Když si zákazník vybere a objedná nová třeba plastová okna, zadá dodavatel jejich výrobu a zákazník si může individuálně domluvit termín výměny oken. U domů a bytů běžných velikostí trvá výměna oken většinou jeden maximálně dva dny. Rozhodně se ale zákazník nemusí bát, že by spal v bytě bez oken. Je třeba počítat s tím, že pokud jsou v bytě například původní špaletová okna, je jejich demontáž a začištění ostění náročnější a vyžaduje také větší množství materiálu než u jednoduchých oken. Ale spolehliví dodavatelé prověřují kvalitu práce svých montážníků a ti jsou zvyklí pracovat s maximální ohleduplností.

Připravte se na výměnu

Den D je tady! Než přijdou montážníci, udělejte jim dostatečný prostor. Stačí jeden metr volného místa před oknem. Není třeba stěhovat nábytek, stačí volný přístup k oknu s možností otevřít ho. Montážníci by si sami měli pokrýt přístupové cesty k oknu vlastními materiály a tak není třeba bát se ani poškození podlah.

Výměna oken není bezprašná a tak je vhodné pokrýt např. pohovky tenkou fólií, ostatní nábytek postačí pak otřít vlhkým hadrem. Po skončení prací po sobě montážníci provedou hrubý úklid suti a zbytků po montáži.

Pokud si zákazník neobjedná i úklid musí počítat s tím, že si musí po výměně oken setřít prach na nábytku a podlaze. Celá výměna oken ale není z tohoto pohledu o moc náročnější než třeba velký vánoční úklid. Pokud plánujete výměnu oken, zkuste se obrátit i na tradičního dodavatele kvalitních oken značku VEKRA.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky