Práce pro lidi starší 50 let? Moc dobře to nevypadá

Počet nezaměstnaných seniorů na trhu práce stoupá a od roku 2000 se podíl lidí starších padesáti let na celkové nezaměstnanosti zdvojnásobil. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl v nejbližší době zastavit. Vyplývá to z analýzy, kterou pro server EuroZprávy.cz vypracovala společnost ManpowerGroup.

Ilustrační fotografie
reklama

Alarmující počty nezaměstnaných nad 50 let dosahují až jedné třetiny, některé průzkumy ale poukazují až na téměř polovinu. "Největším problémem jsou předsudky náborářů a manažerů. V praxi často vídáme, že personalisté si nepozvou uchazeče na pohovor pouze na základě jeho data narození. Tito personalisté se nejčastěji ohánějí argumenty jako nedostatečná jazyková a technická vybavenost, nepříliš vysoká ochota učit se novým věcem, vyšší míra zdravotních komplikací, snížení výkonnosti, naučené stereotypy a menší flexibilita," uvedl marketingový manažer ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Na druhou stranu jsou ale u lidí nad padesát let hodnoty, které u mladších ročníků nenajdeme. "Na prvním místě je to praxe, odbornost a široké portfolio zkušeností a s tím vázané kontakty. Lidé ve vyšším věku jsou psychicky více stabilní a také loajální, což vyplývá nejen z jejich osobních vlastností, které nabyli věkem, ale také ze situace, kdy většina z nich má ještě finanční závazky a musí je do důchodu splatit, tím pádem zde vzniká velká motivace si pracovní místo udržet. V neposlední řadě většina těchto zaměstnanců má již dospělé či starší děti, a tudíž se stávají více časově flexibilnějšími," dodává Halbrštát.

Starší žadatelé mají šanci

Míra poptávky závisí podle manažera určitou měrou i na konkrétních oborech či pozicích. Lidé nad 50 let se uplatňují zejména na odborných postech, velmi naopak nízká poptávka je na místech obchodních, kde firmy raději uplatňují mladé „dravější" zaměstnance.

"Tento trend vychází samozřejmě z předpokladů a schopností, starší zaměstnanci jsou větším přínosem v situacích, kdy mohou využít praxi a zkušenosti, emoční stabilitu apod. Nemalou výhodou je i schopnost jednat s úřady, konkurencí, vést strategické diskuse s klientem. To vše jsou vlastnosti, které firmě budou zvyšovat konkurenceschopnost. Potenciální zaměstnanci nad 50 let by měli při ucházení se o práci stavět právě na těchto pilířích," uvádí Halbrštát.

Mnoho firem ale může využít potenciálu lidí nad padesát let, pokud jim k tomu připraví podmínky, například menší pracovní vytížení, částečné pracovní úvazky, práce z domova, nárazová práce na bázi odborných konzultací. Pokud nelze umožnit částečné úvazky, pokusit se nalézt kompromisy: nabídnout práci na určitém projektu na plný úvazek a po odvedení práce poskytnout delší volno apod.

Absolventi na trhu práce – ztracená generace?

Halbrštát upozorňuje na to, že v letošním létě přišlo na trh práce méně absolventů, než v předchozích letech. I přesto není jejich situace jednodušší, neboť roste procento těch, kteří dlouhodobě nemohou najít první uplatnění.

"Každý rok se stále více rozevírají nůžky mezi tím, jací absolventi opouští školy a jaké jsou požadavky zaměstnavatelů. Přestože roste počet absolventů technických škol, jejich počet nestačí pokrývat rychle rostoucí poptávku firem. Naopak stále větší problémy mají absolventi humanitních oborů, kteří nakonec hledají práci v oborech, které nesouvisí s jejich oborem studia. Velmi často vidíme např. mladé pedagogy, jak hledají práci v personalistice nebo obchodu," uvádí Halbrštát.

Oproti starší generaci mají ale absolventi ale velkou výhodu, a tou je ovládání internetu. Díky sociálním sítím dokáží udržovat kontakt s velkým počtem známých, což je podle Halbrštáta velmi důležité, protože podle některých odhadů se až 75 % pracovních míst obsadí prostřednictvím známých.

Mladým chybí dovednosti

"Absolventi mají dnes s nedostatečnými zkušenostmi a praxí mimořádné překážky zapojit se do trhu práce – nezaměstnanost mladých dosáhla celosvětově 75,8 milionu lidí a přesahuje nezaměstnanost v ostatních skupinách populace. Bývají často označováni jako ztracená generace, přitom společnosti se bez této populace v budoucnosti nebudou moci obejít. Vývoj ekonomiky za poslední 4 roky měl mimořádně dlouhodobý vliv na mladé lidi," upozorňuje Halbrštát.

Mezinárodní organizace práce zjistila, že míra nezaměstnanosti mladých rostla od roku 1998 do 2008 o 100 000 osob ročně, ale od 2008 do 2009 to bylo o 4,5 milionu osob. Podle odhadů je tak nezaměstnáno téměř 76 milionu mladých lidí. Problémy spojené s nezaměstnaností mladých navíc posilují převážně v rozvinutém světě. Přitom má nezaměstnanost v mladém věku velký vliv na celoživotní příjem a v neposlední řadě také na schopnost udržet si stabilní zaměstnání.

"Potíže na trhu práce jsou způsobené tím, že mladým lidem chybí dovednosti, informace o trhu práce, kontakty. Je zde také nedostatek příležitostí pro rozvoj kariérní orientace. Mnoha mladým lidem chybí znalost toho, co to vůbec trh práce je, jak funguje, během studií se na něj neorientují a nevěnují dostatek pozornost ani výběru oboru, kterým se budou jednou živit. Částečně na vině jsou samozřejmě školy a nesoulad studia s požadavky potenciálních budoucích zaměstnavatelů. Dnešní ekonomika vyžaduje bezodkladné řešení podpory pracovních míst pro mladé lidi a jejich připravenost a přístup k pracovním pozicím," dodal Halbrštát.

Témata: lidé | nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky