Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bylo nám za "totáče" lépe? Známý profesor promluvil

Martin C. Putna
Martin C. Putna
Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

Ruských agentů u v České republice přibývá a jsou infiltrováni mezi politiky i novináři. Tvrdí to známý profesor Martin C. Putna, který poukazuje na rozkol české společnosti v tom, jestli bylo za minulého režimu lépe, a postavení České republiky jako nedílné součástí střední a západní Evropy.

Názory na Rusko a vládu prezidenta Vladimira Putina jsou v současné době vyhrocené a zatímco jedni ho nekriticky obdivují, jiní ho považují za symbol zla. Podle Martina C. Putny se tomuto pohledu nemůžeme divit. "Souvisí to samozřejmě s obsazením Krymu a s agresí na východní Ukrajině," řekl literární historik na Radiožurnálu.

Česká společnost je podle něj od roku 1989 založena na tom, že jsme nedílnou součástí střední a západní Evropy. "To se ruskému režimu samozřejmě nelíbilo ani v 90. letech, kdy s tím nemohl nic dělat, tím méně se mu to líbí teď," podotkl Putna.

Dodal, že obavy některých lidí z Ruska jsou pochopitelné. "Na stranu druhou je u nás řada lidí frustrována současným vývojem, má pocit, že dříve bylo lépe a že by u nás Putin udělal pořádek," řekl rádiu.

I dnes existuje řada lidí, jejichž náklonnost k Rusku není nezištná. Podle Putny jsou totiž v České republice lidé, kteří pro Rusko přímo pracují. "Zpráva BIS byla v tomto smyslu jednoznačná. Za poslední roky u nás výrazně vzrostl počet ruských agentů, a to i mezi politiky a novináři," připomíná.

Rusko podle něj ale lze pochopit a problém je pouze v rezignaci na evropskou racionalitu, kdy se snažíme pochopit i velice komplikované věci. "Ruské dějiny jsou opravdu komplikované, ruská společnost je dost jiná než ta naše," přiznává.

"Pochopit Rusko znamená pochopit i to, že v ruské společnosti už od nějakého 14. století probíhá svár proevropského a antievropského proudu," dodal s tím, že i v Rusku vždy existovaly proudy, které toužily začlenit se do Evropy.

Témata:  Rusko Martin Putna

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy