Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V mateřských školách je málo učitelů, přitom by byli potřeba

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

V Německu najdeme v mateřských školách v pedagogickém sboru 3,8% mužů, v Rakousku 1,4 % a v České republice se pak bavíme jen o jednotlivcích. V pražském centru pro pracující rodiče a jejich děti - Baby Office se rozhodli, že se pokusí zlepšit statistiku a jednoho takového učitele přijali. Proč jsou učitelé potřeba a co mohou přinést dětem? A proč je jich tak málo?

Podle psychoterapeutky a poradkyně pro rodičovství a vztahy Evy Labusové je mužský učitel v mateřské škole velmi žádoucí:  "Navzdory všem teoriím o rovných příležitostech vidíme, že chlapci z části přece jen potřebují něco jiného než dívky. Je prokázáno, že si i jinak hrají. Potřebují mnohem více pohybu i dobrodružství, mají touhu po divokých hrách, jsou hlučnější, snesou, když jim to dovolíme, více špíny a nepohodlí. Mužský pan učitel se v tomto ohledu může stát báječným průvodcem dětství chlapců, zvláště když jde tuto profesi dělat s nějakou vizí a pocitem poslání."

Její slova potvrzuje i spoluzakladatelka centra Baby Office Pavlína Bandrowská. "Od listopadu máme v kolektivu naší miniškolky nového učitele Jakuba Bendu, kterého jsme přijali i proto, že ho dobře známe ze spolupráce při realizaci mobilních dětských koutků. Má pedagogické vzdělání a praxi z působení v dětském centru a mateřské škole. Z výsledku jsme všichni nadšeni. Děti na něj úžasně reagují a i rodiče hodnotí příchod muže do doposud čistě ženského kolektivu kladně," hodnotí Bandrowská.

Výzkum, který byl proveden na Evangelické vysoké škole v Drážďanech navíc prokázal, že muži i

ženy se chovají k dětem rozdílným způsobem. Učitelé mají obecně více pochopení pro výše míněné chlapecké potřeby, učitelky naopak mívají sklon  chlapce zbytečně okřikovat a omezovat.

Co tedy brání tomu, aby bylo v mateřských školách učitelů více? Podle Labusové jde především o špatné finanční podmínky a poněkud konzervativní přístup Čechů k neznámému a nezvyklému. "V naší zemi projevujeme velkou nedůvěru k novinkám narušujícím letité stereotypy a nejsme příliš flexibilní," dodává k situaci Labusová.

Témata:  školství děti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy