Rusko může takto děsivě prý zareagovat na sankce

Sankce uvalené Spojenými státy a Evropskou unií proti Rusku mohou mít tvrdý dopad i na Evropu. Americký novinář a analytik žijící v České republice Erik Best upozorňuje, že Rusko nedisponuje jen ropou a zemním plynem. Má i další děsivé možnosti, kterými může udeřit.

Vladimír Putin (uprostřed)
reklama

Spojené státy a Evropská unie v minulých dnech uvalily další sankce proti Rusku v reakci na situaci na Ukrajině. Best upozorňuje, že obecně se má za to, že sankce ublíží Rusku mnohem víc než Evropě nebo Spojeným státům. tato domněnka může vycházet z přesvědčení, že Rusko je na Západu závislejší než Západ na Rusku.

Analytik na svém webu The Fleet Sheet ale upozorňuje, že Rusko disponuje více možnostmi a zemní plyn a ropa nejsou jeho jediné zbraně. "Může například přerušit dohody o ochraně práv intelektuálního vlastnictví a stát se nestydatým propagátorem nelegálního stahování hollywoodských filmů a hudby," tvrdí Best.

Uvádí i další příklady. "Rusko by například mohlo poskytnout imunitu všem svým občanům, kteří přijali úplatky od cizích společností, a pobídnout je, aby zaslali místopřísežná prohlášení o korupčních praktikách Evropskému úřadu pro boj proti podvodům nebo americkému ministerstvu spravedlnosti," tvrdí analytik.

"I bez toho se minulý týden společnost Hewlett-Packard přiznala k uplácení v Rusku. Představte si, co by asi ruské firmy mohly povědět o různých svých dohodách s Českou exportní bankou," pokračuje Best.

Pokud by se Rusko rozhodlo promluvit, mohlo by podle Besta prozradit ještě jednu věc: "Nejtvrdší odvetou by samozřejmě bylo, kdyby Rusko nechalo uniknout dokumenty KGB se záznamy o tom, kdo byl celá léta na její výplatní listině," uzavřel Best.

Témata: Rusko | Putin, Vladimír

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky