Řešení problému s nezaměstnaností? Sobotka má tento návrh

Česká republika eviduje podle posledních statistik úřadu práce více než 535 tisíc nezaměstnaných a s největší nezaměstnaností se mimo jiné potýká i Moravskoslezský kraj, který navštívil premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Během své cesty Karvinou podotkl, že by se vysoká nezaměstnanost dala snížit financemi z Evropské unie.

Úřad práce, ilustrační fotografie
reklama

"Když lidem řekneme, že když tady bude během dvou tří let připravená průmyslová zóna, a že do ní mohou přijít investoři, tak to není řešení situace. To aktuálně nabízí programy Aktivní politiky zaměstnanosti, které realizujeme přes úřady práce," řekl Sobotka Havířovskému deníku s tím, že Karviná patří mezi okresy, které mají nejvyšší míru nezaměstnanosti v rámci České republiky.

"Karviná má v tuto chvíli možnost čerpat poměrně vysoké dotace na jedno nové vytvořené pracovní místo v rámci investičních pobídek, které poskytuje vláda. Ten prostor otevřený je, záleží na podnikatelské sféře, do jaké míry je schopná tady například otevírat své pobočky nebo rozšiřovat již fungující závody tak, aby mohli čerpat investiční pobídky," dodal.

Sobotka následně podotkl, že se spustila řada projektů, mezi které paří například posílení veřejně prospěšné práce pro lidi, kteří bydlí na sociálních ubytovnách, a že se na dalších projektech pracuje.

"Já bych byl velmi rád, kdyby vláda na ně byla schopna na ně vyčlenit dostatek finančních prostředků mj. proto, že máme šanci využít peníze z EU. Samozřejmě, je to gró prostředků na Aktivní politiky zaměstnanosti. Vládě teď ještě zbývá do konce letošního roku schválit nový operační program, který České republice umožní čerpat peníze, které byly vyčleněny pro období 2014­-2020," uvedl premiér.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky