Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České ekonomice se daří, export roste

České ekonomice se daří, export roste

Foto: Žijeme v zahraničí.cz

Podle dnes zveřejněných čísel skončil v červnu zahraniční obchod v národním pojetí přebytkem 19,1 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 4,1 mld. Kč. Vývoz se meziročně zvýšil o 12,9 % (na 263,1 mld. Kč) a dovoz o 11,9 % (na 244,0 mld. Kč). Informoval server MoneyMAG.cz Jiří. F. Grund z Asociace exportérů.

Velmi dobrá červnová čísla exportu potvrdila výbornou kondici českého vývozu. V prvním pololetí letošního roku dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 104,3 mld. Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 27,0 mld. Kč. Vývoz stoupl od začátku roku meziročně o 13,5 %. Například jenom do eurozóny vyvezli čeští exportéři za prvních šest měsíců letošního roku zboží v celkové hodnotě jednoho bilionu korun. Za stejné období loňského roku to bylo “pouze“ necelých 900 miliard korun (přesněji 877,7 miliard Kč). Již standardním tahounem exportu byly dopravní prostředky a stroje, jejichž vývoz rostl meziročně dvouciferným tempem (o 16,9 %), jenom hodnota vyvezených silničních vozidel přitom stoupla o 9,4 mld. Kč.Očekáváme, že si český export udrží růstovou dynamiku i v druhé polovině letošního roku a dočkáme se rekordního přebytku. Nicméně nesmíme zapomínat na skutečnost, že v závěru letošního roku přestane působit pozitivní dopad měnové intervence ČNB do nominálních výsledků zahraničního obchodu v korunovém vyjádření.

Témata:  ekonomika export

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy