České ekonomice se daří, export roste

Podle dnes zveřejněných čísel skončil v červnu zahraniční obchod v národním pojetí přebytkem 19,1 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 4,1 mld. Kč. Vývoz se meziročně zvýšil o 12,9 % (na 263,1 mld. Kč) a dovoz o 11,9 % (na 244,0 mld. Kč). Informoval server MoneyMAG.cz Jiří. F. Grund z Asociace exportérů.

reklama

Velmi dobrá červnová čísla exportu potvrdila výbornou kondici českého vývozu. V prvním pololetí letošního roku dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 104,3 mld. Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 27,0 mld. Kč. Vývoz stoupl od začátku roku meziročně o 13,5 %.

Například jenom do eurozóny vyvezli čeští exportéři za prvních šest měsíců letošního roku zboží v celkové hodnotě jednoho bilionu korun. Za stejné období loňského roku to bylo “pouze“ necelých 900 miliard korun (přesněji 877,7 miliard Kč). Již standardním tahounem exportu byly dopravní prostředky a stroje, jejichž vývoz rostl meziročně dvouciferným tempem (o 16,9 %), jenom hodnota vyvezených silničních vozidel přitom stoupla o 9,4 mld. Kč.

Očekáváme, že si český export udrží růstovou dynamiku i v druhé polovině letošního roku a dočkáme se rekordního přebytku. Nicméně nesmíme zapomínat na skutečnost, že v závěru letošního roku přestane působit pozitivní dopad měnové intervence ČNB do nominálních výsledků zahraničního obchodu v korunovém vyjádření.

Témata: ekonomika | export

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky