Tajné služby chtějí dostávat výpisy z mobilů a internetu

České civilní i vojenské tajné služby už léta marně usilují o to, aby jim provozovatelé telekomunikací povinně poskytovali tzv. provozní a lokalizační údaje z mobilů a internetu. Tedy detailní údaje o komunikaci lidí, byť bez obsahu zpráv a hovorů. Píše o tom úterní Právo.

660
reklama

Nyní našla civilní kontrarozvědka (BIS) a Vojenské zpravodajství (VZ) spojence v ministru vnitra Janu Kubicem. Jeho resort vyhověl opakovaným nářkům tajných služeb a do chystané novely zákona o elektronických komunikacích vložil pro BIS a VZ vysněné ustanovení: podle něj budou provozovatelé komunikačních sítí povinni poskytovat zmíněné údaje nejen policii, ale také těmto zpravodajským službám.
 
Na první pohled jde „jen“ o údaje, kdo komu telefonoval, jak dlouho hovor probíhal a kde se jeho účastníci zrovna nacházeli. Totéž se týká i textových zpráv. Ale i veškeré komunikace přes internet.
 
Pohled pod pokličku je ale mnohem děsivější. Kromě kontaktů dotyčné osoby prozradí provozní i lokalizační údaje každodenní pohyb osoby, tak jak ho zachytí technika operátorů. A to až půl roku zpátky.
 
V Česku možnosti zneužití už ukázal případ policisty, který pod falešnými záminkami takto nechal šmírovat například předsedu Ústavního soudu, hradní úředníky, podnikatele či novináře. Po rozhodnutí Ústavního soudu, který policii takovéto údaje polici zakázal po operátorech žádat, se vnitro pokouší – jak už Právo informovalo – tuto možnost byť v omezené míře policii vrátit. A s tím by se nově mohly svézt i tajné služby.

Témata: mobily | tajná služba

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky