Evropská komise zvažuje, že bude regulovat výkon vysavačů

Po žárovkách je možné, že dalšími výrobky na černé listině produktů zakázaných v EU budou silné vysavače. Uvádí to britský magazín Daily Telegraph.

660
reklama

Snaha o ekologizaci provozu domácích spotřebičů, zdá se, neberou konce. Dalšími na řadě by se mohly stát domácí vysavače.

Vysavače jsou vybaveny relativně silnými motory o příkonu, který může přesahovat 2 kW. I přes jejich poměrně krátkodobé použití se staly trnem v oku Evropské komisi, která by si na spotřebu domácích spotřebičů ráda posvítila.

Příkon vysavačů by měl být snížen do roku 2014 na pouhých 750 Wattů, tedy necelou polovinu dnešních průměrných hodnot. Pokud bude snížen příkon a tedy i výkon vysavačů, bude to znamenat, že se pravdapodobně zhorší i jejich vysávací schopnosti, nebo bude nutné upravit filtraci vycházejícího vzduchu. Právě filtry jsou velkou brzdou proudícího vzduchu a jejich méně účinné verze by mohly nahradit chybějící sílu. Radost z toho nicméně nebudou mít alergici.

Základním argumentem Evropské komise je nicméně snížení spotřeby elektřiny. Podle ní by skokové přesedlání na vysavače s nižším příkonem v celé EU uspořilo dost energie pro 2,3 milionu domácností. Podle studie také od roku 1960 došlo k razantnímu vzestupu příkonu vysavačů, jejich schopnosti se ale zásadně nezlepšily.

Legislativa je nicméně zatím jen ve fázi návrhu a její případné schválení je zatím otázkou.

Vysavače nejsou jedinou položkou, na kterou má Evropská komise spadeno. Mimo již pokračujícího zákazu klasických žárovek existují snahy o zákaz plasmových televizí. Jejich spotřeba je oproti LCD televizím nebo klasickým hlubokým CRT až čtyřnásobná. Podobné úvahy jsou vedeny také o sprchových hlavicích, které by měly umožňovat jen menší průtoky vody. Již schváleno je nařízení, které stanoví, že od roku 2020 bude možné stavět domy pouze v pasivním standardu, což je faktický vrchol úspornosti stavby. Dnes se v tomto standardu prakticky nestaví, vzniká tak maximálně několik desítek staveb ročně a jejich konstrukce vyžaduje některá specifická řešení. Rok 2050 zase možná bude znamenat zákaz vozidel se spalovacími motory.

Témata: EU | evropská komise

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky