Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečné éčko mění název. Seznam výrobků, které ho obsahují

Nebezpečné éčko mění název. Seznam výrobků, které ho obsahují

Foto: Pixmac

Aspartam je umělé sladidlo, které nemá mezi lidmi příliš dobrý zvuk. Tvrdí se o něm, že je škodlivý a vyvolává rakovinu. Ať už to pravda je nebo není, pokud se chcete vyhnout aspartamu, měli byste být velmi obezřetní. Opět mění název - tentokrát na "AminoSweet".

Aspartam je jedno z nejznámějších umělých sladidel, která nahrazují cukr lidem s dietou nebo třeba cukrovkářům. Aspartam je asi 200krát sladší než sacharóza a jeho případné negativní dopady na lidské zdraví jsou předmětem hádek, sporů a spekulací.

Aspartam objevili ve společnosti Searle v roce 1965. A bylo to vlastně omylem. Původně vědci hledali lék proti vředům. Jeden z vědců si při pokusech olízl prst a zaznamenal silnou sladkou chuť. Objevitelé pochopili možnosti, které se jim s látkou otevírají a následující rok si aspartam patentovali.

Zde je zmiňovaný seznam

Na internetu se sice šíří jiná verze objevu této látky, ale není pravdivá. Podle ní původně vznikl aspartam jako vojenská bojová látka. To je ale lež, což dokládá i americký patent číslo 3492131 z 18. dubna 1966 na aspartam.

Ať je tomu jak chce, nemá jméno aspartam u kupujících příliš dobrý zvuk. A výrobci to vědí, proto se teď aspartam objevuje na trhu pod jiným názvem. Není to nijak objevná a nová taktika. Dosud jste mohli aspartam ve výrobcích najít i pod názvy NutraSweet, Canderel, Equal, Fansweet nebo Irbis. Někdy ho výrobci přiznávají, jindy ho zase schovávají pod zkratku E951. Ale protože zákazníci už počet "éček" bez ohledu na jejich složení také nemají rádi, vymysleli výrobci pro aspartam další jméno. Je jím "AminoSweet".

Aspartam byl dlouho považován za zdravou a bezpečnou náhražku cukru. Několik studií v posledních letech údajně prokázalo škodlivé účinky aspartamu na organismus, konkrétně na nervový systém, hormonální rovnováhu a metabolismus. Také se o něm tvrdí, že je karcinogenní a neurotoxický.

Tyto studie jsou ale málo ověřené a kontroverzní, takže negativní dopady konzumace aspartamu věrohodně prokázány nebyly. Základními složkami aspartamu je fenylalanin a kyselina aspargová. Obě látky se v našich tělech přitom přirozeně vyskytují a pro život jsou dokonce nezbytné. Fenylalanin je obsažen v mateřském mléce člověka i všech savců. Kyselina aspargová je součástí bílkovin a tělo si ji vytváří samo.

Témata:  zdravotnictví potraviny

Související

Aktuálně se děje

29. května 2025 12:20

20. května 2025 12:26

Potraviny v Česku zdraží víc, než kdokoliv čekal

Růst cen v zemědělství letos v dubnu vykázal úroveň 15,2 procenta v meziročním srovnání. To je nejvýraznější nárůst od února 2023, tedy za více než dva roky. Poprvé po více než dvou letech se rovněž jedná o růst dvouciferný. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Senioři táhnou ekonomiku, zatímco mladí zůstávají ve školách

Český trh práce se tiše, ale zásadně přepisuje. Zatímco ještě v 90. letech bylo běžné, že lidé končili kariéru krátce po šedesátce a dvacetiletí už měli první zaměstnání, dnes se tyto role obracejí. Mladí zůstávají déle ve vzdělávacím systému, pracovní zkušenosti odkládají. Naopak senioři v důchodovém věku často zůstávají ekonomicky aktivní – ať už z přesvědčení, nebo z nutnosti.