Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravice i levice našly společnou řeč, svorně bojují proti euru

Pravice i levice našly společnou řeč, svorně bojují proti euru

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Debata o přijetí společné evropské měny hýbe Českou republikou již několik let a s nedávným příchodem nové vlády se tyto diskuze opět rozhořely. Zatímco část veřejnosti euro jako novou měnu obhajuje, jiní s ním zásadně nesouhlasí, a právě na tuto část obyvatel nyní cílí své předvolební kampaně hned několik politických stran.

Volby do Evropského parlamentu zaměstnávají všechny politické strany v zemi a zatímco některé prosazují klasické předvolební kampaně formou osobních setkání s občany či propagace na internetu, jiné jdou za tím, co podle nich lidé chtějí - odmítnutí společné evropské měny.

Této příležitosti se chytla zejména pravicová ODS, která na začátku minulého týdne iniciovala podpisovou akci s názvem Petice pro korunu. "Zavedení eura je klíčové rozhodnutí, které zásadně ovlivní život každého z nás. Nesouhlasíme s tím, že vstup do eurozóny je ukazatelem vyspělosti země, úrovně ekonomiky nebo výsledků transformace postkomunistických států. Naopak ho vnímáme čistě jako politickou, nikoli ekonomickou volbu. Kdybychom podobným argumentům v minulosti podlehli, potýkali bychom se dnes s podobnými problémy jako všichni členové eurozóny, kteří musí přispívat na krachující ekonomiky na jižním křídle Unie, nebo bychom krachovali také," vysvětluje strana své důvody, které ji k založení petice vedly.

Odstranění koruny a zavedení společné měny považuje ODS za vážné omezení suverenity České republiky a přijetí eura podle ní není pro Českou republiku přínosné ani vzhledem k současné krizi této společné měny.

Sedm dní po uveřejnění petice odhalila strana dosavadní výsledky, které ukazují, že petici již podepsalo nejméně 11 tisíc lidí. Straně tak stačil pouhý týden k tomu, aby se podařilo nasbírat dostatek podpisů nutných pro projednání na schůzi Senátu PČR.

"Široká podpora petice pro nás není až takovým překvapením. Občanští demokraté v otázce přijetí eura reprezentují skutečné zájmy našich občanů," hodnotí velké ohlasy Petr Fiala. Petice se rovněž těší velkému ohlasu na sociálních sítí, kde počet příznivců čítá již něco přes 18 tisíc.

Euro v ČR nechceme, tvrdí levice

Pozadu nezůstává ani Dělnická strana sociální spravedlnosti, která do eurovoleb vysílá celkem 28 kandidátů. Několik dní poté, co ODS iniciovala petiční kampaň proti euru, rozběhla prakticky totožnou také DSSS.

"Pevně prosazujeme zachování české koruny jako měny naší země. Jedině národní měna je schopna indikovat kvalitu práce volených politiků a ekonomů, jejichž práce se zodpovídá právě oněm politikům, potažmo občanům. S jednotnou měnou bychom ztratili nejen další symbol svrchovanosti naší země, ale také alespoň částečnou moc ovlivňovat tuzemskou cenovou politiku. Tato pravomoc se s příchodem eura oddálí od konkrétního Čecha, Moravana či Slezana znovu dále," komentuje své rozhodnutí strana.

Její petice s názvem Euro v ČR nechceme se však zatím netěší takové oblibě, jako konkurenční od občanských demokratů. Podle předsedy strany Tomáše Vandase je to zejména tím, že petice vznikla teprve před několika dny. "Petice byla skutečně odstartována před několika dny a počet podpisů je zatím řádech desítek s tím, že hlavní fáze petiční akce bude vedena i v souvislosti s kampaní do Evropského parlamentu," říká pro EuroZprávy.cz Vandas.

Větší nárust podpisů lze tedy zřejmě očekávat až s příchodem petičních schránek, které strana umístí ve vybraných městech. Vandas rovněž odmítá, že by jeho podpisová akce měla jakoukoliv spojitost s tou, kterou organizuje ODS.

"Je pravdou, že ODS sice začlala s obdobonou peticí o několik dnů dříve, nicméně je na občanech, aby si udělali obrázek o tom, kdo své názory myslí upřímně a dlouhodobě, a kdo je jen instatně namíchává podle potřeby se zachránit před volbami za každou cenu. Postoje DSSS jsou k Evropské unii neměnné a rozhodně se v tomto smyslu odlivu občanů k ODS neobávám. Byla to právě ODS, která nás zavlekla do unie a dovolila naši podřízenost vůči Bruselu, a to už oni nikdy ničím nezakryjí," dodává pro EuroZprávy.cz předseda DSSS Tomáš Vandas.

Témata:  EUR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.