Ekonom varuje: Z EU je potřeba vystoupit co nejrychleji

Opustit Evropskou unii a bojkotovat její snahy zvenčí, to je podle lídra Svobodných za Královéhradecký kraj Víta Jedličky jediný způsob, jak zastavit masivní rozvoj "evropského orwellovského superstátu". Jako náhrada prý může sloužit Evropské společenství volného obchodu (EFTA).

660
reklama

Jedlička na svém blogu na idnes.cz vyjádřil názor, podle kterého EFTA neznamená narozdíl od EU byrokracii a nezabývá se přerozdělováním a nadnárodním vládnutím. Předpokládá, že to je to, co od evropské integrace občané očekávají.

Ve svém zápisku vychází ze slov místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingové, která vyzvala k vytvoření Spojených států evropských. Evropskou unii je tak potřeba opustit co nejrychleji a zároveň přesvědčit i jiné státy o správnosti tohoto kroku. Následný bojkot evropských směrnic tak údajně podnítí občany jiných států, kteří budou prosazovat to samé.

"Všechny snahy o reformu unie zevnitř jsou předem odsouzeny k nezdaru. To ovšem neznamená, že pokud se Svobodní dostanou do jejích orgánů, tak nevyužijí všechny páky pro to, aby zabránili dalšímu rozšiřování jejího vlivu na naše životy. Hlavním cílem ale musí vždy být vystoupení z EU a vstoupení do Evropského společenství volného obchodu (EFTA)," píše na blogu Jedlička.

Na dalších řádcích usazuje i příznivce Evropské unie, kteří tvrdí, že snaha o změnu jejího fungování je ovlivnitelná zevnitř. Čeští zástupci však disponují pouze 12 hlasy z celkového počtu 352, což je necelých 3,5%. Ke schválení rozhodnutí je však podle Lisabonské smlouvy potřeba 55% členských států s nejméně 65% obyvatel EU.

"Pokud se tedy bude schvalovat nějaký návrh, který je zcela proti našemu zájmu, nestačí získat na naši stranu ani 10 dalších podobných států, jako je Česká republika, abychom jej mohli zablokovat," dodává.

Jedno z možných východisek vidí Jedlička ve členství v Evropském hospodářském prostoru, ve kterém by země zůstala i po vystoupení z EU. To nám dává možnost vetovat rozhodnutí unie vetovat a ta je následně nucena s daným státem o problematické legislativě jednat.

"Nejhorší, co by se nám mohlo stát, je, že bychom byli v oblasti, které se nařízení týká, připraveni o výhody, které přináší EHP, a unie by mohla na část našeho zboží uvalit cla. To je ale spíše nepravděpodobné," uvádí Jedlička.

Témata: EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky