Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze zdravotnictví zmizí 5,5 miliard. Heger vidí problém v koalici

Ze zdravotnictví zmizí 5,5 miliard. Heger vidí problém v koalici

Foto: Česká televize

Po definitivním zrušení poplatku za pobyt v nemocnici přichází na řadu další "škrty". Vláda uvažuje o postupném zrušení všech poplatků ve zdravotnictví s výjimkou 90korunové částky za ambulantní péči. Podle bývalého ministra Hegera to ale pacienti i zdravotnictví ustojí.

"Já si myslím, že to nezpůsobí problémy pacientům, ani se to zdravotnictví finančně nerozpadne. Problém je v tom, že ty poplatky mají přece jenom nějaký regulační účinek a mají jakýsi výchovný účinek na pacienty," prohlásil Leoš Heger v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Poplatky ve zdravotnictví mají podle slov bývalého ministra zdravotnictví dvě funknce - účinek regulační a finančí. První z nich je však pro pacienty výhodný, neboť tlačí na lékaře, aby pacienty nenechávali v nemocnici zbytečně dlouho. "Pacientům to vadí nejenom z hlediska lidského - ležet v nemocnici, když už se cítí jakž takž v pořádku, ale vadí jim to i z hlediska finančního," dodává.

Finanční ztráta bude pro nemocnice a celý systém zdravotnictví citelná, údajně by se to ale na kvalitě péče nemělo projevit. Otázkou zůstává, jak se s tímto propadem popere vláda.

"Dneska jsou to 2 miliardy za hospitalizace, ale zbývají a sociální demokracie prostě je přesvědčena, že do konce roku zruší i ty ostatní poplatky, takže to bude zase dohromady 5,5 miliard, které zmizí a jestli se podaří panu ministru Němečkovi získat 2 miliardy od ministra financí, je otázka. Ministr financí se zatím vyjádřil poměrně ostře, ale i kdyby je získal, tak je tady problém, že prostě ty 2 miliardy budou chybět ve státním rozpočtu," prohlásil Heger na Radiožurnálu.

Rovněž vyjádřil opoziční názor, podle kterého by spoluúčast ve zdravotnictví měla zůstat, nutí prý tak občany k větší starosti o své zdraví. Dnešní koalice to ale vidí jinak, "myslí si, že stát by se měl prostě postarat o všechno a bude-li to kompenzovat, tak to bude stát ten státní rozpočet něco na úkor zase jiných resortů," dodává.

Témata:  Leoš Heger zdravotnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy