Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Heger chce nemocnicím zarazit kšeftování s přístroji

Heger chce nemocnicím zarazit kšeftování s přístroji

Foto: Česká televize

Nový úřad, který bude hlídat, do čeho budou nemocnice investovat a co je už příliš drahé, chce vytvořit ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Novinka se bude týkat zdravotnických technologií, jež budou proti těm nynějším o více než sto tisíc korun na pacienta dražší, informuje sobotní MF DNES.

Ostravská nemocnice si pořídila magnetickou rezonanci za 21 milionů korun, zatímco kladenská koupila tentýž přístroj za 42 milionů. I to je jedním z důvodů, proč chce ministr investice do nových zdravotnických technologií hlídat. Nově by mělo platit, že pokud budou lékařské přístroje, nové léčebné postupy či léky - s výjimkou těch na vzácné choroby - oproti stávajícím o více než sto tisíc korun na pacienta dražší, tak budou muset povinně projít takzvaným procesem HTA. Tedy zhodnocením, zda se v Česku vůbec vyplatí do novinky investovat, informuje deník. To samé bude platit i v případě, že bude hrozit, že se léčba prodraží zdravotním pojišťovnám o více než dvacet milionů na rok. Podle ministerstva zdravotnictví je to snaha zavést do českého prostředí proces, který v zahraničí už funguje například ve Velké Británii či v Rakousku. Hodnotit přínos nových přístrojů, ale i léků či léčebných postupů má nový úřad. "Ten pak svá zjištění předá komisi ministerstva zdravotnictví s tím, že buď doporučí novinku zavést, nebo ji navrhne zavést jako nadstandard, za nějž pacienti platí, nebo ji odmítne jako příliš drahou," popsal pro list Hegerův náměstek Pavel Vepřek.

Témata:  Leoš Heger zdravotnictví

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy