Nevídané se blíží, Němci připouští vládu EU i eurobondy

Paříž a Berlín chtějí navrhnout vytvoření opravdové ekonomické vlády v eurozóně, v jejím čele by měl stát současný stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy, oznámil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. V úterý o tom informovala agentura AFP.

reklama

Podle Sarkozyho by se ekonomická vláda skládala z šéfů vlád či států. Summity na nejvyšší úrovni by podle jeho návrhu měly probíhat dvakrát ročně, pokud to bude nutné, tak i častěji.

Ekonomická vláda by pak volila svého předsedu, a to na dva a půl roku. Kandidátem na tuto funkci by měl být současný stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.
 
Podle obou státníků by všechny země eurozóny měly přijmout „zlaté pravidlo“, na základě kterého by státy zapsaly do svých ústav nutnost mít vyrovnaný rozpočet. Každý člen eurozóny by měl dosáhnout vyrovnaného rozpočtu do léta 2012.

Francie a Německo se domnívají, že by Brusel měl přistoupit k změně v otázce strukturálních fondů, aby v budoucnu byl posílen důraz na růst a konkurenceschopnost bloku. V případě zemí, kterým se nepodaří naplňovat podmínky Paktu stability a růstu, by silnější hlas měla dostat Evropská komise (EK). Ta by měla právě dohlédnout na to, aby strukturální fondy byly použity právě na rozvoj konkurenceschopnosti.

Během tiskové konference kancléřka a prezident potvrdili, že v současné době není nutné zvyšovat kapacitu záchranného fondu eurozóny EFSF.
 
Lídři první a druhé největší ekonomiky eurozóny se v Paříži sešli na rozhovorech o posílení ekonomické integrace bloku.

Témata: EU | Německo | Francie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky