Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika je v zoufalé situaci

Česká ekonomika je v zoufalé situaci

Foto: Cliqjobs.com

Odliv mozků, neznalost anglického jazyka, každým rokem zhoršující se vzdělávací systém, nestabilní politická situace České republiky jsou jedny z mnoha faktorů vyplývající ze zprávy o celosvětové konkurenceschopnosti, která hodnotí Českou republiku.

O této zprávě a současné situaci české ekonomiky hovořili manažeři roku při svém setkání v Brně 7. října při příležitosti zahájení 55. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu a zasedání Sněmu Svaz průmyslu České republiky.

„Dlouhodobě poukazujeme na špatný stav české ekonomiky a na špatně fungující státní správu, která je balvanem pro podnikání. Zároveň podáváme vládě a státní správě pomocnou ruku, ale ta není dlouhodobě přijímána. Proto se nad tímto tématem opět scházíme před volbami. Zatímco podniková sféra prokazuje výkonnost a konkurenceschopnost, politické reprezentace nejsou schopny se dohodnout na jednotném postupu napříč politickým spektrem a společně nastartovat dlouhodobé změny," zdůraznil stále trvající stav prezident České manažerské asociace Pavel Kafka.

České školství se každoročně propadá dolů

Za alarmující považují manažeři český vzdělávací systém, který se v mezinárodních hodnoceních každý rok propadá o deset příček dolů. „Do pěti let budeme mít v České republice zoufalý stav pracovních sil. Navíc nás silně ohrožuje odliv mozků do zahraničí," připomenul Jan Mühlfeit, který zodpovídá za reprezentaci Microsoft Corporation a styky s vládami, podniky, klíčovými partnery a akademickou sférou, jak po celé Evropě, tak i na globální úrovni a je novým mluvčím Klubu Manažera roku.

Zefektivnit je potřeba také českou vědu. Klub manažera roku „souhlasí s premiérem Rusnokem, který poukázal na to, že je potřeba také v české vědě oddělit zrno od plev, podívat se na projekty, které jsou neefektivní, ty zastavit a peníze dát tam, kde budou mít smysl".

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 9:29

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit?

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. Z ničeho nic jim však přišla výzva od advokátů vymahačské společnosti, ať dluh neprodleně uhradí, jinak na ně bude podána žaloba. Jde o prázdné výhrůžky, nebo musí spotřebitel naopak zbystřit? A jak se vůbec bránit těmto praktikám?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy