Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika je v zoufalé situaci

Česká ekonomika je v zoufalé situaci

Foto: Cliqjobs.com

Odliv mozků, neznalost anglického jazyka, každým rokem zhoršující se vzdělávací systém, nestabilní politická situace České republiky jsou jedny z mnoha faktorů vyplývající ze zprávy o celosvětové konkurenceschopnosti, která hodnotí Českou republiku.

O této zprávě a současné situaci české ekonomiky hovořili manažeři roku při svém setkání v Brně 7. října při příležitosti zahájení 55. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu a zasedání Sněmu Svaz průmyslu České republiky.

„Dlouhodobě poukazujeme na špatný stav české ekonomiky a na špatně fungující státní správu, která je balvanem pro podnikání. Zároveň podáváme vládě a státní správě pomocnou ruku, ale ta není dlouhodobě přijímána. Proto se nad tímto tématem opět scházíme před volbami. Zatímco podniková sféra prokazuje výkonnost a konkurenceschopnost, politické reprezentace nejsou schopny se dohodnout na jednotném postupu napříč politickým spektrem a společně nastartovat dlouhodobé změny," zdůraznil stále trvající stav prezident České manažerské asociace Pavel Kafka.

České školství se každoročně propadá dolů

Za alarmující považují manažeři český vzdělávací systém, který se v mezinárodních hodnoceních každý rok propadá o deset příček dolů. „Do pěti let budeme mít v České republice zoufalý stav pracovních sil. Navíc nás silně ohrožuje odliv mozků do zahraničí," připomenul Jan Mühlfeit, který zodpovídá za reprezentaci Microsoft Corporation a styky s vládami, podniky, klíčovými partnery a akademickou sférou, jak po celé Evropě, tak i na globální úrovni a je novým mluvčím Klubu Manažera roku.

Zefektivnit je potřeba také českou vědu. Klub manažera roku „souhlasí s premiérem Rusnokem, který poukázal na to, že je potřeba také v české vědě oddělit zrno od plev, podívat se na projekty, které jsou neefektivní, ty zastavit a peníze dát tam, kde budou mít smysl".

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy