Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rána pro lobbing? Láska chce veřejný diář politiků

Rána pro lobbing? Láska chce veřejný diář politiků

Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

Strana zelených chce jít příkladem ostatním stranám, které mnohdy jen mluví o boji s korupcí a "skutek utek". Lídr středočeské kandidátky Václav Láska vymyslel iniciativu, do které se zapojili i další politici strany.

Václav Láska s předsedou strany Ondřejem Liškou představili plán na transparentní financování strany a hlavně na zpřístupnění veškerých informací o práci případných zelených poslanců ve sněmovně.

"Veřejný elektronický diář poslance bude přístupný na internetu pro každého a bude obsahovat informace o všech schůzkách lobbistické povahy i o legislativní činnosti daného poslance," stojí v prohlášení strany. Český stát je často terčem kritiky za to, že zde není omezen lobbing a politici nemusí hlásit s kým a proč se schází.

"Cílem je zprůhlednit politiku a omezit vliv takzvaných politických podnikatelů. Na jejich vrub jdou často zbytečné a předražené veřejné zakázky. Dost bylo drahých Pandurů nebo nesmyslných IT zakázek v Lesích ČR," uvedl Václav Láska.

Poslanci se dosud bránili podobnému veřejnému diáři. Prý není legislativně možný. Cílem iniciativy je dokázat přesný opak.

Témata:  lobbing

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy